Пошук

Літопис комсомолу Маркушів.

Дата: 06.08.2019 11:22
Кількість переглядів: 439

Літопис комсомольської організації села Маркуші розпочинається з 1924 року. Першими комсомольцями були Софія Мусіївна Півторак (член КПРС з 1932 року), Галина Давидівна Рощенюк (член КПРС з 1928 року), Олександр Кирилович Півторак (підполковник у відставці, викладач марксистсько-ленінської філософії Ленінградського педагогічного інституту).
Далеко за межами села відомі імена славних комсомольців – учасників підпільної групи, яка діяла у Бердичеві і Маркушах в часи фашистської окупації: братів Тадеуша і Вацлава Канецьких, Нуримухмата Галлямшина, Миколи Базилевича, Івана Лопачука, Олексія Яремчука, які Указом Президії Верховної Ради України від 10 квітня 1967 року посмертно були нагороджені медаллю "За відвагу". Від рук фашистів загинули підпільники: Раєцький Іван, Поліщук Валентин, Семенюк Віктор.
Нуримухмат Саітович Галлямшин, башкир за національністю, був воїном Червоної Армії, утік з фашистського концтабору і був одним з активних організаторів Бердичівського і Маркушівського підпілля.
Живим залишився партизан-підпільник Володимир Михайлович Острожинський.
Одним з активних учасників комісії з написання літопису Маркушівського комсомолу був секретар колгоспної партійної організації В.Л. Редич.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь