Райгородоцька громада
Житомирська область, Бердичівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЗВІТ РАЙГОРОДОЦЬКОГО СІЛЬСЬКОГО ГОЛОВИ за період з 20.11.2020 року по 19.11.2021 року

Дата: 24.12.2021 09:32
Кількість переглядів: 308

 

Шановна громадо!

 

Одним із принципів здійснення місцевого самоврядування в Україні є підзвітність та відповідальність перед територіальною громадою. Відповідно до статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» сільський голова є підзвітним, підконтрольним і відповідальним перед громадою та її жителями.

Звіт – це можливість підбити підсумки зробленого за минулий рік та чудова нагода поділитися пріоритетними планами на майбутнє.

До складу Райгородоцької громади входить 21 населений пункт. Площа громади становить 251,783 км2 . Кількість населення - 7735 особи.

На території громади свої повноваження в межах відповідних старостинських округів  здійснюють 7 старост.

Фото без описуІнтереси громади в сільській раді представляє 21 депутат. З метою вивчення, попереднього розгляду і підготовки питань, які належать до повноважень ради, здійснення  контролю за виконанням рішень ради, її виконавчого комітету утворено 3 постійні депутатські  комісії. Основною організаційно-правовою формою діяльності сільської ради  є сесія, яка відновідно до чинного законодавства скликається в міру необхідності, але не рідше одного разу на квартал.  Зважаючи на велику кількість питань, які потребують швидкого вирішення, в нашій сільській раді сесійні засідання відбувались щомісяця. Проекти рішень на пленарні засідання готувались депутатами, працівниками апарату, структурних підрозділів та виконавчих органів ради.  Всі матеріали обов’язково розглядались на засіданнях постійних комісій  ради. В ході обговорення напрацьовувалась єдина думка по кожному питанню, а за необхідності – вносились зміни та корективи. В цілому організація роботи постійних комісій свідчить про те, що депутати сільської ради налаштовані на цілеспрямовану, конструктивну працю. За звітний період відбулось 16  пленарних засідань,  прийнято  521 рішення. Протягом 2021 року прийнято 23 місцеві цільові програми

У відповідності до статті 51 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» Райгородоцькою сільською радою  утворено виконавчий комітет та затверджено його персональний склад в кількості 22 особи. За звітний період проведено 13 засідань виконавчого комітету  та прийнято 119 рішень. Переважно це питання надання матеріальної допомоги жителям громади на лікування, присвоєння адрес земельним ділянкам та об’єктам нерухомого майна, благоустрою, питання, що стосувались захисту прав дітей та діяльності об'єктів соціальної сфери громади тощо.

З метою забезпечення конституційних прав і свобод громадян, вирішення проблем, які турбують жителів сіл в апараті сільської ради проводилась системна робота щодо розгляду звернень громадян та вирішення порушених у зверненнях питань.

За звітний період до Райгородоцької сільської ради надійшло  1265 звернень громадян. Колективних звернень надійшло 22, в них 290 підписів.

У  зверненнях було порушено 1266 питань:

  • на першому місці питання аграрної політики та земельних відносин – 1138;
  • питання соціального захисту населення – 43;
  • питання комунального господарства – 12;
  • питання охорони здоров'я  - 3 ;
  • питання екології - 3;
  • питання транспорту та зв'язку – 3;
  • питання житлової політики - 10;
  • питання праці і заробітної плати – 1;
  • інших – 53.

За наданням одноразової матеріальної допомоги продовжують звертатися громадяни, які потребують кошти на лікування або які з тих чи інших причин потрапили у складні життєві обставини. Для вирішення зазначених питань за рахунок коштів місцевого бюджету надано матеріальної допомоги громадянам на суму 35000 грн.

Контроль за своєчасним розглядом та вирішенням звернень здійснюється у відповідності до вимог Закону України “Про звернення громадян ”.  Від загальної кількості вирішено позитивно  1116 звернень,  на 51 звернень надані кваліфіковані роз’яснення, а також порядок оскарження у разі не згоди з даними роз’ясненнями чи прийнятими рішеннями, відмовлено у задоволенні  на 98 звернень.

         Серед авторів звернень переважають найменш соціально захищені категорії населення: пенсіонери, інваліди, члени багатодітних сімей, яких найбільше турбують питання соціального захисту.

Старостами старостинських округів за зверненнями мешканців сіл підготовлено та видано 4664 довідок.

Протягом звітного періоду  вчинено 274 нотаріальних  дій, з них : складено заповітів – 106, видано довіреностей – 97, посвідчено підписів – 71.

Загальна кількість вхідної кореспонденції склала  2130 документів, вихідної 1550.

Протягом звітного періоду до сільської ради надійшло 40 запитів  на отримання публічної  інформації, з них 25 – від  фізичних осіб, 15 – від юридичних осіб. Всі запити були вчасно опрацьовані, відповіді надані запитувачам у відповідності до вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації».

   За охоплений звітом період  було підписано та видано 115 розпорядження по основній діяльності  та 244 розпорядження з кадрових питань.

Актуальним для жителів громади було питання створення громадських пасовищ. Для підняття спроможності села та стимулювання жителів займатися сільським господарством були створені пасовища.  Створенню передували громадські збори у кожному селі, де обиралася уповноважена особа предстницького характеру. Пасовища створено на території Андріяшівського, Озадівського, Романівського, Бистрецького старостинських округів.   Для підняття спроможності громади та залучення власних коштів в розвиток сіл  о прийнято рішення  про обробіток землі комунальним підприємство «Райгородоцьке». На сьогодні в розпорядженні  Комунального підприємства близько 137 га землі.

Також виконуються роботи по розробці та оновленню містобудівної документації. Масштабним проектом у 2021 році стало розроблення генерального плану села Романівна, так як на частину села (бувше військове містечко), містобудівної документації немає, що є проблемою для  жителів села Романівка.

Постійно  виконуються  роботи по благоустрою сіл громади. Багато зусиль та фінансових ресурсів було витрачено для облаштування  сміттєзвалищ в старостинських округах, зокрема в селі Озадівка виконано найбільш обсяг робіт.  Окрім того протягом звітного періоду проводився благоустрій та вирізка  аварійних та сухостійних дерев на місцевих кладовищах. Навесні 2021 року всі установи сільської ради були залучені до прибирання дороги Р 31 (Бердичів –Хмільник), яка проходить через Райгородоцьку громаду.

Райгородоцька сільська рада стала співзасновником та співвласником майна комунальних некомерційних підприємств «Центральна районна лікарня Бердичівського району», «Бердичівська районна стоматологічна поліклініка» та Трудовий архів Бердичівського району. Також сільська рада є єдиним засновником Центру культури та дозвілля, Інклюзивно-ресурсного центру для дітей з особливими потребами, Райгородоцького Центру первинної медико-санітарної допомоги та оздоровчого дитячо-юнацького закладу «Березовий гай». Зважаючи на вкрай скрутне фінансове становище та відсутність якісної матеріальної бази «Березового гаю», вживаються заходи з відновлення його функціонування за цільовим призначенням.  

Прийнято у комунальну власність та зареєстровано заклади освіти з майновими комплексами новоприєднаних до громади Бистрицької, Романівської, Гардишівської та Озадівської сільських рад.

Утворено Комунальне підприємство «Райгородоцьке» на базі КП «Джерело» та КП «Містечко+» яке, крім надання послуг з водопостачання жителів громади, здійснює роботи по забезпеченню твердим паливом наші комунальні заклади. 

Завершується робота по оформленню права комунальної власності на нежитлові будівлі бувшого військового містечка в с.Романівка, які були передані Міністерством оборони України ще в 2009 році. Після громадського обговорення Генерального плану села Романівка, державна реєстрація права комунальної власності на ці будівлі, надасть змогу визначитись з їх майбутнім функціональним використанням та розширить інвестиційну привабливість цієї території.

Фото без опису

Рішенням Райгородоцької сільської ради від 29.05.2020 року № 464  було створено Центр надання адміністративних послуг виконавчого комітету Райгородоцької сільської ради.  У квітні 2021 року в рамках співробітництва з Програмою «U-LED з Європою» одержано необхідні меблі та комп'ютерну техніку для ЦНАПу, а 06 липня 2021 року відбулось офіційне відкриття Центру надання адміністративних послуг Райгородоцької сільської ради. Центр працює над впровадженням нових адміністративних послуг, вдосконаленням своєї роботи відповідно до вимог чинного законодавства, спрощенням, оперативністю та покращенням умов їх отримання та продовжує роботу щодо збільшення кількості послуг, які надаються відвідувачам.

Фото без опису

Наразі громадяни мають можливість отримати через ЦНАП наступні послуги:

1.реєстрація/зняття з реєстрації мешканців, видача довідки про зареєстрованих в житловому приміщенні, отримання довідки про склад сім'ї призовника;

2.у сфері земельних відносин: надання відомостей з Державного земельного кадастру, видача довідки про наявність та розмір земельної частки (паю);

4. інші питань місцевого значення (містобудування, благоустрій, житло, тощо);

 5. адміністративні послуги соціального характеру.

                За звітний період  Райгородоцькою сільською радою було здійснено ряд видатків , а саме:

1. Облаштування вуличного освітлення по с.Озадівка, с. Райгородок , с.Велика П’ятигірка, с.Бистрик, с.Романівка на суму  -281117,87 грн.

2.  Облаштування сміттєзвалищ у с.Райгородок та с.Озадівка – 123121,06 грн., села Гардишівка, Кустин, Велика Пятигірка, Обухівка, Маркуші – 50 тис.грн.

3. Проведено поточний роемонт доріг  у селі Велика П’ятигірка по вул. Польова, Зарічна, Братів Огороднійчуків, у селі Озадівка по вул.Центральна, у селі Обухівка по вул. Польова, у  селі Гардишівка по вул.Польова, у селі Кустин по вул.Зарічна, у селі Райгородок по вул. Гагаріна, у селі Романівка  по вул.Зарічна на суму – 446291,40 грн.

  1. Оплата за спожиту електроенергію в т.ч. вуличне освітлення– 568762,85 грн.
  2. Проведено капітальний ремонт частини приміщення будинку культури з переоснащенням під ЦНАП в с.Райгородок – 423445,34 грн.
  3. Виготовлено проектно – кошторисну документацію по капітальному ремонту частини приміщення будинку культури під Центр «Дія» - 49950,00 грн.
  4. Виготовлення технічної документації з нормативно -грошової оцінки землі в с. Романівка, с.Бенедівка та с.Мирне – 110596,35 грн.
  5. Здійснено видатки на пільгове перевезення  -  514291,20 грн.
  6. Відповідно до програми «Турбота» надано матеріальну допомогу на лікування та особам, які потрапили у важкі життєві обставини – 35000,00 грн.
  7. З бюджету Райгородоцької сільської ради було виділено іншу субвенцію в сумі 40 000,00 грн. на утримання КП «Трудовий архів Бердичівського району» на заробітну плату з нарахуваннями.
  8. Під програму «Забезпечення пожежної та техногенної безпекуи , захист населення і територій Райгородоцької сільської ради від надзвичайних ситуацій на 2021-2025 роки» з бюджету Райгородоцької сільської ради було виділено субвенцію з місцевих бюджетів державному бюджету на виконання програм соціально -економічного розвитку регіонів в сумі 10 000,00 грн.     

         Видатки  КНП «ЦРЛ Бердичівського району» становлять 2 955 376,93 грн., а саме:

  1.  На оплату енергоносіїв  в сумі 1 535 000,00 грн. з них за рахунок коштів іншої субвенції:
  • 220 000,00 грн. з бюджету Швайківської сільської ради;
  • 200 000,00 грн. з бюджету Гришковецької селищної ради ;
  • 265 000,00 грн. за рахунок коштів іншої субвенції з Семенівської

та з бюджету  Райгородоцької сільської ради -  850 000,00 грн.

      2. На придбання медичного обладнання  1 370 844,00 грн. , за рахунок коштів іншої субвенції : з обласного бюджету – 108 956,00грн., та районного бюджету – 1 254 688,00 грн.

       3. На придбання медикаментів та інші виплати населенню  49 532,93 грн. з них за рахунок коштів іншої субвенції :

  1. 203,62 грн. з бюджету Швайківської сільської ради;
  • 30 000,00 грн. з бюджету Гришковецької селищної ради;
  • 329,31 грн. з бюджету Семенівської сільської ради

та 10 000,00 грн. з бюджету   Райгородоцької сільської ради.

      Видатки КНП «СПБР» становлять 174 856,00 грн., а саме:

  1. На придбання обладнання  в сумі 18 556,00 грн. з них :
  • 6 000,00 грн. з бюджету Швайківківської сільської ради ;
  • 5000,00 грн. з бюджету  Семенівської сільської ради ;
  • 7556,00 грн.власні кошти  Райгородоцької сільської ради.
  1. Заробітна плата – 105300,00 грн. з бюджету  Швайківської сільської ради.
  2. На оплату енергоносіїв -  21 000,00 грн. з бюджету  Райгородоцької сільської ради
  3. Поточні видатки – 30 000,00 грн. з бюджету  Райгородоцької сільської ради.

Видатки   КНП «Райгородоцький ЦПМСД» становлять 1 148 500,00 грн., а саме:

  1. На оплату енергоносіїв 328 500,00 грн. з них :
  •  28 500,00 грн. з бюджету Швайківської сільської ради;
  • 300 000,00 грн. з бюджету Райгородоцької сільської ради.
  1. На придбання медикаментів та дезинфікуючих засобів – 2 000,00 грн. за рахунок коштів іншої субвенції  з бюджету Швайківської сільської ради .
  2. На оплату праці та нарахування на оплату праці –  565 000,00 грн.    265 000,00 грн. за рахунок коштів іншої субвенції   з бюджету Швайківської сільської ради

300 000,00 грн. з бюджету Райгородоцької сільської ради .

  1. На поточні видатки – 8 000,00 грн. за рахунок коштів іншої субвенції  з бюджету Швайківської сільської ради
  2. Придбання туберкуліну – 29 000,00 грн. з бюджету Райгородоцької сільської ради
  3. На заходи проти КОВІД – 16 000,00 грн. з бюджету Райгородоцької сільської ради .
  4. На придбання будівельних матеріалів для ФАП с.Кустин – 200 000,00 грн. за рахунок коштів іншої субвенції  з обласного бюджету

ОСВІТА

За минулий навчальний рік структура освіти сільської ради зазнала значної трансформації. Так, наприкінці  2020 року мережа закладів освіти громади  розширилась  вдвічі завдяки приєднанню до Райгородоцької територіальної громади Озадівської, Гардишівської, Романівської та Бистрицької сільських рад. Нині діюча структура освіти громади складається з шісти закладів загальної середньої освіти (з них два – опорні) з двома філіями (одна – І ступеня, інша І-ІІ ступенів) та вісьми закладів дошкільної освіти.

 Фото без опису

У громаді функціонує мережа  закладів дошкільної освіти, яка задовольняє потреби на здобуття дошкільної освіти. У 8 закладах дошкільної освіти працює 9 груп ,у яких виховується 162 дошкільника.   Не залишаються поза увагою і діти, які з тих чи інших причин не відвідують дитячі садочки. Усі вони, а це 32 дитини, охоплені соціально – педагогічним патронатом. Матеріально – технічна база закладів дошкільної освіти відповідає санітарним правилам утримання дітей дошкільного віку. Завдяки гуманітарній допомозі з Данії усі заклади дошкільної освіти  забезпечені комп’ютерною технікою. До мережі Інтернет підключені Маркушівський, Великоп'ятигірський, Гардишівський та Романівський ЗДО. Є потреба у підключенні до мережі Інтернет ще чотирьох дитячих садочків.

 Фото без опису

У закладах загальної середньої освіти громади на  звітний період  навчається  721 учень.   Функціонує 3 групи продовженого дня загальною чисельністю 90 учнів. Відповідно до заяв батьків та рекомендацій ІРЦ та лікарських установ 3 учні навчаються за індивідуальною формою навчання, 31 учень – в інклюзивних класах та групах.

У 2021 році базову загальну середню освіту здобули 66 учнів, повну загальну середню освіту -24 .За підсумками навчання 2 випускників показали знання високого рівня та нагороджені  золотими медалями.

Відповідно до рейтингу   результатів ЗНО  за 2021рік, з 320 закладів освіти Житомирської області, школи нашої громади посіли наступні місця:

- 28 місце Райгородоцький ЗЗСО І-ІІІ ступенів ім..Героя Радянського Союзу В.К.Олійника;

- 111 місце Озадівський ЗЗСО І – ІІІ ступенів;

- 158 місце Романівський ЗЗСО І – ІІІ ступенів;

- 241 місце Бистрицький ЗЗСО І ІІІ ступенів.

Маркушівський ЗЗСО до рейтингу не ввійшов, так як випускників було всього 4, а до рейтингу вносяться лише ті заклади, в яких 5 і більше випускників.

Навчанням після закінчення базової загальної середньої освіти охоплено 100% випускників.

         Фото без опису  У закладах загальної середньої освіти нашої громади працює 164 педагогічних і 102 технічних працівників. Педагогічні працівники вчасно отримували  заробітну плату, кошти на оздоровлення, доплату за роботу в інклюзивних класах, 15% доплати за престижність професії,заохочувальні премії до Дня працівників освіти,щорічну грошову винагороду.

Учні  1-4 класів  продовжують працювати за новими освітніми програмами та забезпечені комп’ютерним обладнання, новими меблями, закуплено  дидактичний матеріал і засоби навчання для використання під час освітнього процесу.

   На території  Райгородоцької сільської ради  відсутні заклади позашкільної освіти . Проте  у заклад загальної середньої освіти функціонують  гуртки  різноманітного спрямування, у яких займається 213 учнів. Це, зокрема, гуртки військово – патріотичного та фізкультурно - оздоровчого спрямування.

Інклюзивне навчання впроваджено у  5 закладах загальної середньої освіти (Райгородоцькому, Маркушівському, Озадівському, Бистрицькому ЗЗСО І-ІІІ ступенів та Великопятигірському ЗЗСО І-ІІ ступенів), де було відкрито 22 класи в яких навчалось 34 дитини, з 01.09.21р.- 31дитина з особливими освітніми потребами. У класах з інклюзивним навчанням працює 22 асистенти. У закладах дошкільної освіти у 2020/2021н.р. інклюзивна група відкрита з 01.10.2021р.  у Романівському ЗДО  «Барвінок», де виховується 3 дитини. В 2021році сума субвенції на інклюзію становить –392 513.00грн., які спрямовані на оплату корекційно-розвиткових годин та на закупівлю засобів корекції.

 КУ «ІРЦ Райгородоцької сільської ради» обслуговує 3404 осіб віком до 18 років. За 2020-2021 рік  центр надав  близько 740 консультацій для осіб  з особливими освітніми потребами, батьків, педагогів, з різних питань реалізації інклюзивної освіти. 

Фото без опису

56 дітям було проведено  комплексну оцінку розвитку дитини, повторно 29 та видано висновки з детальним описом компетенцій дитини, її сильних сторін, рекомендованою навчальною та корекційною програмами.  Окрім проведення комплексної оцінки, в Центрі надаються психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові послуги дітям з особливими освітніми потребами, які навчаються у закладах дошкільної, загальної середньої освіти та  дітям, які не відвідують заклади освіти та не отримують відповідної допомоги. Протягом року фахівцями Центру проведено  корекційно-розвиткових занять: вчителем-логопедом – 290, вчителем-дефектологом – 230, практичним психологом360, вчителем-реабілітологом – 55 занять, з дітьми з особливими освітніми потребами.   В 14 закладах освіти,  на території обслуговування ІРЦ, створено 5 інклюзивних груп та 26 інклюзивних класів. На інклюзивній формі  навчається 52 дитини з особливими освітніми потребами.

   Фото без опису

За кошти місцевого бюджету у звітному періоді    поновлювалися, поповнювалися та підбиралися, відповідно до потреб дітей, дидактично – розвиткові матеріали, дитячі канцтовари, необхідні для корекційної роботи, а також  засоби індивідуального захисту для дітей і працівників установи. 

Обдаровані діти – майбутнє нашої громади, нашої країни.    Учні закладів загальної середньої освіти Райгородоцької сільської ради відзначились своїми здобутками у  обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсах учнівської молоді, які проводились в очному та дистанційних  режимах.

Фото без опису

          Не менш важливим питанням щодо створення сприятливих умов для доступу школярів до якісної освіти та збереження їх здоров'я є організація  підвезення учнів до закладів освіти. На це спрямована програма Райгородоцької сільської ради «Шкільний автобус». Безкоштовним підвезенням охоплено 100% учнів, які цього потребують. Всього підвозиться 258 учнів та 102 педагогічних працівники. 14 учнів Бистрицького ЗЗСО І – ІІІ ступенів підвозяться рейсовим автобусом.  У 2021році на утримання автобусів витрачено 411,5тис.грн. з місцевого бюджету.

 В закладах освіти Райгородоцької сільської ради функціонує 9 їдалень на 640 посадкових місць. У січні 2020року в нашій громаді прийнято програму «Безпечного і якісного харчування в закладах освіти Райгородоцької сільської ради на 2020/2022 роки». Бюджетом сільської ради на 2021 рік на харчування учнів передбачено 675 тис. грн., на харчування вихованців закладів дошкільної освіти - 440.00.

Гарячим харчуванням охоплено 553 учні ЗЗСО  та 162 вихованці ЗДО.

Всього безкоштовним харчуванням охоплено – 186 учнів, що становить 25,8% від загальної кількості учнів та – 7 вихованців ЗДО(діти учасників АТО та діти  з ООП).

   Батьківська плата за харчування дітей у закладах дошкільної освіти на території  Райгородоцької сільської ради на 2021 рік  становить 50% від вартості харчування.

   Протягом навчального року проводиться процедура закупівель товарів, робіт та послуг для забезпечення потреб закладів та установ освіти, молоді та спорту Райгородоцької сільської ради.

        Забезпечується своєчасне укладання, в установленому чинним законодавством  порядку, договорів на постачання природного газу, твердого палива та інших видів енергоносіїв, продуктів харчування, своєчасно проводяться розрахунки за спожиті енергоносії, згідно з укладеними договорами.

За кошти місцевого бюджету проведено:

- електро – лабораторні роботи  по вимірах опору заземлення на суму – 26176.25гр.;

- роботи по дератизації та дезінфекції на суму -14839.47гр.;

- перезарядка вогнегасників на суму – 9220грн.;

-  придбання класних журналів на суму – 9508грн.;

-  придбання крейди на суму – 1276.50грн.

        В рамках реалізації Концепції «Нова українська школа» для учнів 1класу придбано: 46 одномісних учнівських парт та стільців на суму – 77 843гр.,  дидактичного обладнання - 100 700гр., комп'ютерного обладнання – 168 567гр. за кошти державної субвенції.

          За рахунок залишків освітньої субвенції проведено пожежну сигналізацію в  Озадівському ЗЗСО І – ІІІ ступенів та Великоп'ятигірському ЗЗСО І - ІІ, проведено обробку горища вогнезахисним розчином у Маркушівському ЗЗСО І – ІІІ ступенів, придбано 40 нових вогнегасників для всіх закладів, евакуаційні лампи - 20шт., протипожежні двері – 4 штуки, протипожежні люки -3 (на загальну суму – 793 205.78).

Для всіх ЗЗСО та ЗДО закуплено дезинфікуючі засоби для обробки поверхонь та рук, рукавички, маски, екрани -маски  на суму  48 556,25грн.

Виготовлено проектно- кошторисну документацію та розпочато ремонт системи опалення у Райгородоцькому ЗДО «Оленка» на суму 295 780.00грн.

Всього на утримання закладів загальної середньої освіти станом на звітний період витрачено коштів  на суму – 7 444 406. 00 грн., на утримання закладів дошкільної освіти – 4 458 345.00грн.

                               ОХОРОНА ЗДОРОВ´Я

Протягом 2021  року  здійснювалися заходи щодо покращення медичних послуг на території громади.

Фото без опису

Фото без описуМережа закладів КНП «Райгородоцький ЦПМСД» Бердичівського району Житомирської області нараховує 13 закладів: 3 амбулаторії загальної практики сімейної, 4 ФАПи, 6 ФПів.

В липні 2021року в с.Райгородок  проведено урочисте відкриття Амбулаторії загальної практики сімейної медицини за кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам  на здійснення заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я  у сільській місцевості та коштів бюджету ОТГ в розмірі 902 тис.грн. від загальної вартості будівництва.

Заключено договір  з НСЗУ про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій з 09.04.2021 №0000-97АР-М000 «Первинна медична допомога» та  договір про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій   від 20.05.2021р № 4873-Е521-Р000  (додаток 36. Пакет медичних послуг «Вакцинація від гострої респіраторної хвороби  COVID -19».

Забезпеченість кадрами:

В громаді працює 6 сімейних лікарів  і 1 лікар терапевт, з якими заключено  12300 декларацій.

Середніх медичних працівників - 24.

Молодших медичних працівників - 5.

У 2021 році проведено оптимізацію в закладі.

У 2021 році бюджет КНП «Райгородоцький ЦПМСД» склав : 7 810 514,82 грн.

Кошти отримані від НСЗУ в сумі  7 085 014,82 грн.

Кошти від громади в сумі_725 500,00 грн. Із них:

-   оплата електроенергії – 79 800,00 грн.

- оплата природного газу- 248 700,00 грн.

- заробітна плата з нарахуванням – 300 000,00 грн

-   закупівля дров – 0,00 грн.

-   пільгові ліки – 41 900,00 грн.

-   для туб діагностики (проба Манту) – 29 965,48 грн.

Для безпеки наших сімейних лікарів за кошти місцевого бюджету було придбано засоби індивідуального захисту на суму 15936,00 грн. Антисептики та деззасоби на суму 9198,52 грн.

У 2021 році за кошти обласного бюджету проводились ремонти в ФАП с.Бистрик, ФП.с.Кустин в сумі 450 000,00 грн.

Стан здоров´я  населення

Показник поширеності хвороб становить 10453  на 100000 населення

І місце – хвороби органів  дихання;

ІІ місце – хвороби органів кровотворення;

ІІІ місце – хвороби органів травлення.

Захворюваність складає 4058 на 100000 населення

Рівень малюкової смертності становить 3.9 на 1000 народжених живими.

Перинатальна смертність на 1000 народжених живими становить 2.6.

Соціальний захист населення

З метою забезпечення соціального захисту жителів громади в період з 20.11.202 року по 20.11.2021 року  відповідно до загальнодержавних та обласних програм було розроблено та реалізуються місцеві програми соціального характеру із залученням коштів місцевого бюджету:

Програма соціальної підтримки учасників АТО/ООС, родин загиблих, померлих, зниклих безвісти учасників АТО/ООС та Героїв Небесної Сотні на 2021 рік – 50тис.грн.

Програма щодо призначення компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі на 2021 рік  – 140тис.грн.  

Програма     відшкодування витрат на надання пільг з послуг зв’язку окремим категоріям громадян Райгородоцької сільської ради на 2021-2025 роки  – 3тис.грн.

Програма забезпечення тимчасовим житлом внутрішньо переміщених осіб та членів їх сімей, які проживають на території Райгородоцької сільської ради на 2021-2025р.р.» – 120тисгрн.

Програма підтримки та соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2021 рік  – 30тис.780 грн. Для реалізації даної програми розпорядженням сільського голови від  23.02.2021 було оголошено конкурс на  визначення надавачів послуг щодо пільгового медичного обслуговування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи і є жителями Райгородоцької сільської територіальної громади. Згідно з рішенням конкурсної комісії визначено  переможцями такі установи:

Комунальне некомерційне підприємство «Стоматологічна поліклініка Бердичівського району» Гришковецької селищної, Райгородоцької, Семенівської та Швайківської сільських рад - на безоплатне позачергове та пільгове першочергове зубопротезування  громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та є жителями Райгородоцької громади;

Комунальне підприємство «Аптека № 86» - на безоплатне забезпечення лікарськими засобами за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та інших пільгових категорій Райгородоцької сільської ради.

З обласного бюджету на пільгове медичне обслуговування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, Райгородоцькій сільській раді виділено 7780 грн., додатково виділено з місцевого бюджету 3000грн. Вищезазначені кошти витрачаються на надання послуг по безплатному (пільговому) зубопротезуванню громадян (жителів громади), які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Для комунального підприємства «Аптека № 86» на безоплатне забезпечення лікарськими засобами за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи і є жителями Райгородоцької громади та інших пільгових категорій Райгородоцької сільської ради з місцевого бюджету виділено  20000грн.

Райгородоцькою сільською радою прийнято Програму щодо призначення компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі на 2021 рік, для її реалізації з місцевого бюджету було виділено 140000 грн. Станом на 01.12.2021 року даною Програмою охоплено 26 жителів громади, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі та отримали кошти в сумі 117000грн. Найбільш незахищені категорії громадян отримують продовольчі пакети та матеріальну допомогу.

З місцевого бюджету виділено кошти в сумі  3000 грн. на оплату засобів зв’язку окремим пільговим категоріям громадян.

З метою реалізації Програми із забезпечення тимчасовим житлом внутрішньо переміщених осіб та членів їх сімей, які проживають на території Райгородоцької сільської ради на 2021-2025р.р. (на території сільської ради проживає 46 внутрішньо переміщених осіб, з них осіб з інвалідністю – 3, осіб похилого віку – 11) в 2021 році сільська рада взяла участь у розподілі коштів субвенції з державного бюджету на здійснення заходів підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на сході України, згідно з поданими заявами внутрішньо переміщених осіб, які проживають на території Райгородоцької сільської ради. Фінансові розрахунки здійснювались на умовах співфінансування: 70% - державний бюджет, 30% - сільський бюджет.  Кабінетом Міністрів України за сприяння Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України  з державного бюджету виділено 84тис.грн та Райгородоцькою сільською радою з місцевого бюджету  - 36тис.грн на купівлю Райгородоцькою сільською радою будинка в с.Андріяшівка для тимчасового проживання сім’ї внутрішньо переміщеної особи, яка складається з трьох осіб. 

Ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань виплачено щорічну разову грошову допомогу з державного бюджету до 9 травня (966грн); 33 члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни користуються правом на 50-відсоткову знижку плати за житлово-комунальні послуги та придбання твердого палива та скрапленого газу в межах норм, передбачених чинним законодавством.

Згідно з обласною Програмою соціальної підтримки учасників АТО/ООС, родин загиблих, померлих, зниклих безвісти учасників АТО/ООС та Героїв Небесної Сотні на 2021 рік членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни з обласного бюджету надавалась грошова допомога для вирішення соціально-побутових питань в розмірі 10000грн.

Представники пільгових категорій громади користуються безкоштовним проїздом в приміському автомобільному транспорті.

Відділом соціального захисту населення на території Райгородоцької сільської ради на базовому рівні надаються адміністративні послуги соціального характеру, чим забезпечується зручність звернення жителів громади за такими послугами та комплексне розв’язання питань соціального захисту із урахуванням конкретних потреб кожної особи. Систематично відділом надається  інформація та проводяться консультації з жителями громади щодо прав отримання ними послуг соціального характеру. 

В рамках Проєкту Світового банку з метою модернізації надання соціальних послуг для відділу соціального захисту населення Райгородоцької сільської ради в березні 2021 року було придбано меблі та   укомплектовано робочі місця комп’ютерним обладнанням для виконання функцій у сфері соціального захисту населення громади.

 В відділі соціального захисту успішно запроваджено Програмний комплекс «Інтегрована інформаційна система «Соціальна громада» Райгородоцької сільської ради, що дало змогу приймати первинні документи від громадян для призначення соціальної допомоги, житлових субсидій, пільг за місцем проживання. Станом на 01.12.2021 підключено 4 посадові особи до ПК «Соціальна громада».

Відділом соціального захисту населення започатковано ведення обліку учасників АТО, учасників бойових дій, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, одиноких матерів, одиноких осіб віком за 80 років, матерів-героїнь, постраждалих від аварії на ЧАЕС, малозабезпечених та багатодітних сімей, сімей, які втратили годувальника, сімей, що мають категорію “внутрішньо переміщених осіб”, сімей, в яких є особи чи діти  з інвалідністю, учнів інклюзивного навчання; систематизується  банк даних про жителів пільгових категорій, які перебувають на обліку в УСЗН Бердичівської РДА.

            В січні 2021 року у сільській раді створена Служба у справах дітей (далі ССД). Діяльність Служби спрямована на реалізацію на території сільської ради державної політики з питань соціального захисту прав дітей, запобігання дитячої бездоглядності та безпритульності.

         На первинному обліку ССД перебуває 35 дітей-сиріт та дітей,
позбавлених батьківського піклування. З них: під опікою - 24 дитини;
 в дитячому будинку сімейного типу в с. Іванівка Житомирського району – 2 дитини, в державних закладах (інтернати, спеціалізовані школи) – 5 дітей.
У 2-х прийомних сім’ях (ПС), у с. Бистрик та Маркуші -  3 дітей, 1 дитина у ПС  с. Старий Солотвин.

           В  поточному році поставлено на облік 24 дитини з 9 сімей, які потрапили в складні життєві обставини.

         З метою захисту прав дітей зазначеної категорії, ССД здійснюються обстеження умов проживання, утримання та виховання дітей. Обстеження проходить разом із старостами, представниками ювенальної провенції Бердичівського відділу поліції ГУНП, представниками освітянських та медичних закладів громади, які добре знають дітей,  в яких родинах вони виховуються, і на чому слід зосередити увагу у тому чи іншому питанні.

Протягом звітного періоду ССД взято участь у 3 судових засіданнях щодо захисту прав та законних інтересів дітей.         З початку року до Служби надійшло одне повідомлення від поліції про жорстоке поводження з дитиною, прийнято рішення виконавчого комітету про відібрання дітей з цієї сім’ї, відкрито судове провадження.

           Налагоджена тісна співпраця  з благодійними організаціями та фондами, які надають всебічну допомогу кризовим сім’ям та сім’ям де діти під опікою.      Так,  БО «Християнський центр реабілітації для нарко і алко залежних «Лехайм», який здійснює свою діяльність на території м. Бердичева та нашої громади, систематично допомагає сім’ям, які перебувають в СЖО пройти батькам реабілітацію і подолати проблему алко чи нарко залежності. З початку року таку реабілітацію проходили троє батьків з кризових сімей. 

БФ «Зростай в родині», що у м. Радомишль, щомісячно допомагають 9 сім’ям, які проживають на території громади, де опікуни поважного віку,  забезпечуючи їхні родини продуктовими пайками, канцелярськими товарами, засобами особистої гігієни тощо.

           Сім’ї, які потребують підтримки забезпечуються дровами, продуктовими наборами,  гуманітарною та матеріальною допомогою, засобами особистої гігієни тощо.

        Рішенням виконавчого комітету сільської ради створена комісія з питань захисту прав дитини, роботу якої забезпечує служба у справах дітей. Протягом 2021 року було проведено 11 засідань комісії, розглянуто 48 питань. В основному це питання: про стан утримання навчання та виховання дітей позбавлених батьківського піклування, про стан справ у сім’ях, які опинилися в складних життєвих обставинах, про затвердження індивідуальних планів соціального захисту дитини, висновки про доцільність позбавлення батьківських прав тощо.

          Одним із важливих напрямів роботи служби у справах дітей  є профілактика негативних явищ в підлітковому середовищі. За звітний період значна увага приділялась профілактичній роботі, яка спрямована на запобігання правопорушенням та бездоглядності серед дітей, а  також профілактику  алкоголізму, наркоманії та інших негативних явищ в дитячому середовищі. Так, протягом  2021 року у  закладах загальної середньої освіти проведено профілактичні бесіди на теми: «Шкільний булінг», «Сім’я і школа: дитинство без жорстокості та насилля» тощо.

Знаковим показником у громаді є відсутність  злочинів, вчинених неповнолітніми за даний період.

                 

КУЛЬТУРА

Центр культури і дозвілля Райгородоцької сільської ради створено рішенням Райгородоцької сільської ради від 5 січня 2021 року. В структурі якого знаходяться  7 будинків культури, 7 клубів та 9 бібліотек. Загальна штатна чисельність складає 23 одиниці.

Фото без описуВ Центрі функціонують 18 гуртків художньої самодіяльності, в яких займаються 230 аматорів, які є постійними учасниками районних, обласних, та міжнародних мистецьких фестивалів,  конкурсів. Значна увага приділяється поліпшенню рівня роботи закладів культури, посиленню їх ролі в організації культурного дозвілля та відпочинку населення.

Працівники Центру культури і дозвілля Райгородоцької сільської ради брали безпосередню участь  в проведенні масових заходів, благодійних акцій, вечорів відпочинку, тематичних концертів, годин пам'яті, історичних годин, обрядових свят, новорічних та різдвяних вітань на території громади. Також колективи Центру, стали учасниками не тільки місцевих заходів, а й  районних, обласних, міжнародних, а саме: у VII Дистанційного Міжнародного Багатожанрового фестивалю-конкуру «SamosvityOn Line», у XV обласному фестивалі-конкурсі «ВЕЛИКОДНІ ДЗВОНИ», у Всеукраїнському багатожанровому фестивалі-конкурсі мистецтв «СМАЙЛ ФЕСТ», «УКРАЇНА ЄДИНА» за сприяння : Міністерства культури та інформаційної політики України Творчої студії «МІЙ ТЕПЛИЙ МАЄТОК», у Міжнародному проекті фестивалі «Калейдоскоп талантів» XVIII онлайн-конкурсі DIGI-TALENTY MAJ 2021,  

в VI Регіональному фестивалі-конкурсі вокально-інструментальної творчості учнівської молоді «Музика,що єднає молодь 2021», у ІІІ- му обласному конкурсі виконавців художнього слова, присв'ячений 207 річниці Т.Г.Шевченка «Єднаймо Україну Тарасовим соловом», у VІІІ дистанційному міжнародному багатожанровому фестивалі-конкурсі «Samosvity Online» (І місце).

При ЦКіД працює 18 формувань, в них займаються 160 учасників.

Фото без описуПротягом 2021 року всього було проведено   158  культурно-масових заходів, з них 25 дитячих,  обслуговано 16822 людини,  з них дітей-1979.

Протягом року книгозбірні відвідали 12752 користувача,  в т.ч. дітей – 3160, юнацтва – 1142.

Було видано 28576  примірник книг та періодичних видань.

У бібліотеках громади  проведено  35 масових заходів.

Тісно співпрацювали працівники бібліотек з  школами, будинками культури, клубами, дитячими садочками в плані  організації та проведення масових  заходів.

Фото без описуУ 2021 році виділено кошти з обласного бюджету на придбання будівельних матеріалів для поточного ремонту клубу в с. Кустин200 000,00 грн. та 50 000,00 грн. на оплату послуг (крім комунальних).

           У Райгородоцькій сільській раді налічується  54  об’єкти культурної  спадщини,  у тому числі:

- пам’яток історії – 28, у т.ч., ново виявлених та новозбудованих – 12 (пам’ятники жертвам голодомору, політичних репресій та ново виявлені поховання періоду  Другої світової війни);

- пам’яток археології – 13

- пам’яток архітектури – 1;

У 2021 році  проведено косметичний ремонт пам’ятника воїнам – односельцям у селі Маркуші на суму понад 30 тис грн.,  за рахунок інших джерел фінансування (спонсорських коштів).

Андріяшівський старостинський округ

Протягом 2021 року було проведено поточний ремонт вулиць Молодіжна та Павла Ящука в с. Андріяшівка за сприяння  ТОВ « Андріяшівка- агро» та за кошти місцевого бюджету .

 Фото без описуВ с. Лемеші по вул. Центральній проведено поточний ремонт дороги.

Проведено ямковий ремонт  дороги   Райгородок - Мартинівка за державні кошти.

Фото без опису  Надана матеріальна допомога шісти жителям с. Андріяшівка, які  опинилися в скрутному матеріальному становищі, на лікування, постраждалим у наслідок  пожежі.

Проведено видалення  сухостійних та аварійних дерев на кладовищі с. Мартинівка.

Завезено дрова в Андріяшівський ЗЗСО І ступеня, дитячий садок « Сонечко» та  багатодітній сім’ї  переселенців  Гаврилюк Олесі Іванівні.

Фото без опису

  Надана допомога ТОВ «Андріяшівка Агро», сільською радою та небайдужими жителями села сім’ї Коренівських, в будинку яких була пожежа.

Придбано в дитячий садок  « Сонечко» с. Андріяшівка  електром’ясорубку.

Надано житловий будинок для проживання сім’ї  внутрішньо переміщеної особи Прокоф’євої Євгенії Григорівни.

Озадівський  старостинський  округ

 Проведено    поточний  ремонт  кабінетів   в  адмінприміщенні   старостинського округу   в селі Озадівка.

Пофарбовано ігровий майданчик  та проведено поточний ремонт  дитячого

 дошкільного закладу  "Промінець".

Фото без опису

Висипано твердим покриттям  вул.Лісову, вул. Шевченка, вул.Гагаріна.

Проводиться  частковий ремонт твердого покриття  асфальтованих доріг  в

   селі  Озадівка  по вул.Центральній,  вул.Молодіжній,  вул.Дружби,  вул.Космонавтів.

Встановлено  автобусні зупинки в с.Озадівка.

Проведено роботи по видаленню аварійних дерев на території села Озадівка  та села Лісова Слобідка.

Проведено підгортання та впорядкування сміттєзвалища в селі Озадівка.

Проведено освітлення вулиць:

   в селі Озадівка по вул. Центральній, вул.Гагаріна,  вул.Космонавтів, вул.

Старошарнівська (частина),  вул.Будівельників (частина),  вул.Лесі Українки,

вул.Лісова;

   в селі Лісова Слобідка по вул.Братів Міцкевичів, вул.Гагаріна.

Постійно ведеться контроль за благоустроєм території  Озадівського  старо-   стинського округу. 

Впорядковано  сільські  кладовища ,  братські та одиночні  солдатські могили.

Проведено Свято села Озадівка.

З нагоди відзначення  державних і релігійних свят  проводились   мітинги та 

 культурні заходи.

Учасники художньої самодіяльності  старостинського округу  брали активну

  участь у заходах  Райгородоцької громади.

Гардишівський  старостинський округ

Проведено освітлення в с.Гардишівка по вул.Польова, Травнева, Молодіжна протяжністю 3,9 км.

Фото без описуЗроблено поточний ремонт (грейдерування) в с.Гардишівка по вул. Молодіжна, Польова протяжністю 1 км., в с.Кустин по вул.Польова проведено поточний ремонт (щебенева підсипка) протяжністю 0,5км.

За підтримки депутата обласної ради Онуфрієнко Н.А. зроблено капітальний ремонт у ФП с.Кустин та замінено дах, вікна, двері у клубі с.Кустин.

Проведено обвалування сміттєзвалища в с.Гардишівка.

Проведено благоустрій на кладовищах сіл Гардишівка та Кустин та  біля братський могил.

Проводились культурно-масові заходи: мітин -реквієм  до Дня Перемоги в с.Гардишівка та Кустин, святкування Івана Купала.

 

Великоп'ятигірський старостинський округ

     За звітний період на території округу проведено наступні роботи:

-   у зимовий період проводили розчистку доріг від снігу;

  • Фото без опису було проведено грейдерування та підсипку щебенем вулиці Польова, Зарічна, Братів Огороднійчуків;
  • Фото без опису
  • проведено зустріч з одноосібниками (по сплаті податків за звітний період);
  • поточні ремонти системи вуличного освітлення сіл Велика П'ятигірка, Лісове, Мирне;
  • проведено капітальне прибирання території біля будинку культури;
  • скошування бур'янів, розчищення від кущів та чагарників території парку, узбіччя доріг;
  • проведено прибирання, вирубка чагарників та вивіз сміття по вулиці Березіцького та сільського кладовища;
  • встановлено додаткові фонарі в селі Мирне;
  • постійно підгортається та обваловується сміттєзвалище;
  • контроль за сплатою земельного податку, податку за нерухомість;
  • організація та допомога в організації культурних заходів громади;
  • здійснюється облік, ведення, зберігання погосподарських книг та архівних матеріалів, які знаходяться у старостаті.

Підприємці, які здійснюють свою діяльність на території старостинського округу, також внесли свій вклад в соціально- економічний розвиток села:

  • за кошти «ТОВ Щедра нива» було придбано новорічні подарунки в школу та дитячий садок, пайки до дня людей похилого віку, до дня інвалідів, поставлені сучасні двері в харчовий блок школи, ремонт підлоги, матеріальна допомога виділена для проведення свята села, регулярно підгортають сміттєзвалище, розчистка доріг від снігу;
  • за кошти «В.П. Колос» придбано принтер в ЗДО «Теремок», для ремонту дороги виділений трактор, матеріальна допомога виділена для проведення свята села,  розчистка доріг від снігу; надана фінансова допомога для проведення благоустрою села.

Підготували та провели концерти – до Дня Конституції України, Івана Купала та свято Дня села.

Маркушівський старостинський округ

Проведено ремонт доріг по вулиці Польовій, Франка, Миру в селі Обухівка.

Здійснено грейдерування ґрунтової дороги в селі Обухівка.

Проведено ремонт під’їзної дороги до села Маркуші (дорога обласного значення).

Фото без опису

Облаштовано братську могилу в селі Маркуші за кошти, що були одержані у формі гранту, учнями Маркушівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів. Замінено ворота на кладовищі за сприяння депутата Райгородоцької сільської ради Вахнюка Сергія Олександровича.  Упорядкувано сміттєзвалища в селах Обухівка та Маркуші.

Фото без опису Фото без опису Розробляється проект водогону села Маркуші.

Розробляється проект стадіону села Маркуші.

Проведено заходи з благоустрою населених пунктів Обухівка і Маркуші.

 

Романівський старостинський округ

Проведено ремонт дороги по вул. Зарічній,  ремонт водогінної мережі Романівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів та дошкільного навчального закладу, ремонт автобусних зупинок.

Фото без опису

Проведено благоустрій території села,  кладовища,  братської могил.

Розробляється проект водогону села Романівка.

Розробляється проект стадіону села Романівка.

Виготовляється генеральний план села Романівка.

З нагоди відзначення  державних і релігійних свят  проводились   мітинги та   культурні заходи.

Фото без описуУчасники художньої самодіяльності  старостинського округу  брали активну   участь у заходах  Райгородоцької громади.

Підприємці, які здійснюють свою діяльність на території старостинського округу, також внесли свій вклад в соціально- економічний розвиток села:

за сприяння ТОВ «Агро-жито Серпнева» було придбано продуктові набори до Дня людей похилого віку, до Дня інвалідів.

 

Бистрицький старостинський округ

 Проведено ремонт дороги по вулиці Новоселів, частково по вулиці Сонячній.

Проведено ремонт (перекриття даху) ФАП с.Бистрик, ремонт коридору в Бистрицького ЗЗСО І-ІІІ ступенів.

Фото без опису

Завершено утеплення фасаду Бистрицького ЗДО «Сонечко» на суму 449 950,00 грн.

Виготовлено пректно – кошторисну документацію на реконструкцію адмінбудівлі під ЗОШ І – ІІІ ступенів на 144 місця в с.Бистрик на суму 1 499 999.00грн.

Фото без опису

         Фото без опису

Проведено благоустрій сіл Бистрик та Житинці, братських могил.

Пофарбовано спортивні споруди на стадіоні Бистрицького ЗЗСО І-ІІІ ступенів.

 

Багато із зробленого вдалося завдяки спільній роботі всієї команди: депутатів, старост, працівників виконавчих органів ради, комунальних установ, підприємств та організацій, допомозі народного депутата Богдана Кицака, депутатів Житомирської обласної ради, місцевих  керівників сільгосппідприємств, підприємців громади та всіх небайдужих громадян.

Хочу подякувати всім за співпрацю.  Особлива подяка кожному, хто підримує, дає поради, хто не лише критикує, а вносить пропозиції покращення життя громади та бере активну участь в житті громади.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь