Райгородоцька громада
Житомирська область, Бердичівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про Програму соціальної підтримки осіб, постраждалих внаслідок військової агресії (російсько-української війни)

Дата: 01.06.2022 08:33
Кількість переглядів: 194

УКРАЇНА

РАЙГОРОДОЦЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

БЕРДИЧІВСЬКОГО РАЙОНУ

ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

 

 Двадцять третя сесія                                                                     VIII скликання

          

від    27 .05.2022                                                                             № 602

 

Про Програму соціальної підтримки осіб,

постраждалих внаслідок військової  агресії

(російсько-української війни)

 

           Керуючись пунктом 22 частини 1 статті 26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”,  з метою соціального захисту окремих категорій громадян сільська рада

ВИРІШИЛА:

  1. Затвердити Програму соціальної підтримки  осіб, постраждалих внаслідок військової агресії (російсько-української війни),  що додається.
  1. Фінансовому відділу сільської ради  передбачати фінансування видатків для виконання заходів Програми, з врахуванням фінансових можливостей сільського бюджету 
  2. Рішення 19 сесії VIII скликання №   «Про Програму соціальної підтримки учасників АТО/ООС, родин загиблих, померлих, зниклих безвісти учасників  АТО/ООС та Героїв Небесної Сотні, зареєстрованих на території Райгородоцької сільської ради, на 2022-2025 роки» вважати таким, що втратило чинність.  
  3. Контроль  за виконанням рішення покласти на постійну комісію з питань бюджету, комунальної власності та  соціально-економічного розвитку.

 

Сільський голова                                                              Максим САМЧИК

 

 

             ЗАТВЕРДЖЕНО  

   Рішення

   Райгородоцької сільської ради  

                                                                             від 27.05.2022    № 602

 

ПРОГРАМА

соціальної підтримки  осіб, постраждалих внаслідок військової агресії (російсько-української війни)

 

І. Загальна характеристика Програми соціальної підтримки   
осіб, постраждалих внаслідок військової агресії (російсько-української війни)

 

1.

Ініціатор розроблення Програми

Відділ соціального захисту населення Райгородоцької сільської ради

2.

Дата, номер і назва

нормативного документа  про необхідність

розроблення Програми

Укази Президента України: від 18 березня 2015 року № 150/2015 «Про додаткові заходи щодо соціального захисту учасників антитерористичної операції», від 24 лютого 2022 року №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні»,  від 14 березня 2022 року №133/2022, від 18 квітня 2022 року № 259/2022 "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні";

рішення 8 сесії VIII скликання Житомирської обласної ради від 16.12.2021 №311 «Про Програму соціального захисту населення  Житомирської  області на 2022 рік»

3.

Розробник Програми

Відділ соціального захисту населення Райгородоцької сільської ради

4.

Співрозробники Програми

Відділ освіти, культури, молоді та спорту, фінансовий відділ Райгородоцької сільської ради

5.

Відповідальний виконавець Програми

Відділи Райгородоцької сільської ради: відділ соціального захисту населення, відділ освіти, культури, молоді та спорту, фінансовий відділ

6.

Учасники Програми

Відділи Райгородоцької сільської ради: відділ соціального захисту населення, відділ освіти, культури, молоді та спорту, фінансовий відділ

7.

Термін реалізації Програми

2022-2023 роки

8.

Джерело

фінансування Програми

Державний, обласний  та  місцевий бюджети

 

ІІ. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма

Внаслідок тривалого військового конфлікту на сході України та вторгнення росії в Україну,   питання соціального захисту учасників таких бойових дій та членів сімей загиблих (померлих) учасників бойових дій на сьогоднішній день є одним із найважливіших та пріоритетних напрямків діяльності Райгородоцької сільської ради.

Чинним законодавством передбачено значну кількість актів, які в різній мірі передбачають захист прав та інтересів, надання пільг та інше соціальне забезпечення даної категорії осіб. Основним нормативно-правовим актом який регулює дане питання, є Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Актуальність розроблення і прийняття цієї Програми зумовлена необхідністю забезпечення комплексної підтримки та охоплення соціальним супроводом зазначеної категорії громадян, надання медичної  допомоги, здійснення заходів щодо відновлення їх психоемоційного стану, соціальної адаптації та повернення до активного громадського життя у цивільному середовищі.

Програму розроблено з урахуванням пропозицій структурних підрозділів Райгородоцької сільської ради.

 

ІІІ. Мета Програми

Метою Програми є :

- забезпечення санаторно-курортного лікування, медичної реабілітації, стоматологічного (хірургічне, терапевтичне та ортопедичне) лікування учасників бойових дій (російсько-української війни) та родин загиблих, померлих, зниклих безвісті учасників бойових дій (російсько-української війни) зареєстрованих на території Райгородоцької сільської ради;

 - матеріальна  підтримка родин загиблих, померлих, зниклих безвісті учасників бойових дій (російсько-української війни) зареєстрованих на території Райгородоцької сільської ради;

- проведення заходів у рамках відзначення визначних та пам’ятних дат, культурно-мистецьких заходів за участю ветеранів війни та членів їх сімей,  родин загиблих, померлих, зниклих безвісти   учасників АТО/ООС,  Героїв Небесної Сотні та учасників бойових дій в умовах воєнного стану під час вторгнення Росії в Україну.

 

  1.  Шляхи і засоби  розв’язання проблеми, обсяг  та джерела фінансування, строки виконання Програми

Основні шляхи розв’язання проблеми соціального захисту  учасників бойових дій (російсько-української війни) та родин загиблих, померлих, зниклих безвісті учасників бойових дій (російсько-української війни) ґрунтується на нормах Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», «Про поліпшення матеріального становища учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни», Указів Президента України від 18.03.2015 № 150/2015 «Про додаткові заходи щодо соціального захисту учасників антитерористичної операції», від 24.09.2014 № 744/2014 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 серпня 2014 року «Про невідкладні заходи щодо захисту України та зміцнення її обороноздатності», постанови Кабінету Міністрів України від 05.12.2018 № 1021 «Про затвердження Державної цільової програми з медичної, фізичної реабілітації та психосоціальної реадаптації постраждалих учасників Революції Гідності, учасників антитерористичної операції та осіб, які брали участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, на період до 2023 року» та інших нормативно-правових  актах.

Вирішення питань соціального захисту даної категорії громадян здійснюватиметься  шляхом всебічної підтримки з боку держави, Житомирської облдержадміністрації, Райгородоцької сільської ради та залучення на реалізацію заходів Програми коштів з бюджетів усіх рівнів.

Засобами розв’язання проблеми Програми є надання додаткових до гарантованих державою пільг та гарантій соціальних благ зазначеним категоріям населення Райгородоцької сільської територіальної громади, до субвенції з обласного бюджету за  рахунок коштів бюджету Райгородоцької сільської ради.

Забезпечення реалізації заходів, передбачених Програмою, здійснюватиметься за рахунок  коштів державного, обласного та бюджету Райгородоцької сільської ради, із залученням інших джерел фінансування, не заборонених законодавством, зокрема:

відшкодування за санаторно – курортне   лікування учасників АТО/ООС, учасників бойових дій (російсько-української війни) та родин загиблих, померлих, зниклих безвісті учасників бойових дій (російсько-української війни) Революції Гідності, родин  загиблих, померлих, зниклих безвісти  учасників АТО/ООС та Героїв Небесної Сотні -  за рахунок  коштів державного, обласного та бюджету Райгородоцької сільської ради;

виплата одноразової адресної грошової допомоги у разі загибелі або смерті,  зникнення безвісти учасника бойових дій в умовах воєнного стану під час вторгнення Росії в Україну одному із родичів для вирішення соціально-побутових питань родинам;

  проведення урочистих, культурно-мистецьких заходів за участі ветеранів війни та членів їх сімей, сімей загиблих, померлих, зниклих безвісти ветеранів війни; придбання подарунків до визначних та пам’ятних дат - за рахунок коштів обласного бюджету та бюджету Райгородоцької сільської ради.

Фінансування заходів щодо виконання Програми здійснюватиметься за рахунок коштів державного, обласного та місцевого бюджетів.

Фінансування видатків з місцевого бюджету на виконання повноважень по соціальному захисту, наданню соціальних послуг, здійсненню заходів соціальної підтримки громадян, які проживають на  території Райгородоцької сільської ради вищезазначених категорій, здійснюється відповідно до даної Програми (Порядок використання коштів місцевого бюджету для виконання окремих заходів Програми додається до Програми). Головним розпорядником коштів місцевого бюджету, що надаються згідно з цим Порядком, є відділ соціального захисту населення Райгородоцької сільської ради.

Фінансування видатків здійснюється відповідно до зареєстрованих юридичних та фінансових зобов’язань в органах Державної казначейської служби України.

Операції, пов’язані з використанням коштів державного, обласного та місцевого бюджетів, здійснюються в установленому законодавством порядку.

Учасники програми подають фінансову та бюджетну звітність
у встановленому законодавством порядку.

   Райгородоцька сільська рада може передбачати додаткові кошти з місцевого бюджету на реалізацію заходів Програми.

Реалізація Програми здійснюється протягом 2022-2023 років (за потреби до Програми вносяться зміни, що затверджуються рішенням сесії Райгородоцької сільської ради).

 

  1. Перелік завдань (напрямів) і заходів Програми

Програмою  передбачено комплекс заходів, спрямованих на :

 -  соціальну адаптацію, психологічну реабілітацію та фінансову підтримку учасників АТО/ООС, учасників бойових дій в умовах воєнного стану під час вторгнення Росії в Україну,  родин  загиблих, померлих, зниклих безвісти таких осіб через посилення адресності при її наданні;

проведення заходів у рамках відзначення визначних та пам’ятних дат за участю ветеранів війни та членів їх сімей,  сімей загиблих, померлих учасників АТО/ООС, учасників бойових дій в умовах воєнного стану під час вторгнення Росії в Україну;

придбання подарунків до визначних та пам’ятних дат.

 

№п/п

Назва напряму діяльності

Найменування заходу програми

Джерело фінансування (вид бюджету)

Орієнтовні обсяги фінансування

1

Медичне забезпечення учасників бойових дій (російсько-української війни) та родин загиблих, померлих, зниклих безвісті учасників бойових дій (російсько-української війни)

Лікування, реабілітація та  санаторно-курортне лікування  учасників АТО/ООС та членів сімей загиблих учасників АТО/ООС, Революції Гідності

Державний, обласний, місцевий  бюджет

 

У межах фінансових можливостей

Стоматологічне лікування учасників АТО/ООС та членів сімей загиблих учасників АТО/ООС, Революції Гідності

Обласний, місцевий бюджет

У межах фінансових можливостей на умовах співфінансу-вання 50/50

2

Соціальний захист родин учасників бойових дій (російсько-української війни) та родин загиблих, померлих, зниклих безвісті учасників бойових дій (російсько-української війни)

Виплата одноразової адресної  грошової допомоги одному із родичів чи члену сім’ї у разі загибелі або смерті,  зникнення безвісти

Обласний, місцевий бюджет

У межах фінансових можливостей (місцевий бюджет: орієнтовно 10 тис.грн)

4

Проведення заходів у рамках відзначення визначних та пам’ятних дат

День Соборності України

Місцевий бюджет

У межах фінансових можливостей

День вшанування  учасників бойових   дій на території інших держав

Місцевий бюджет

У межах фінансових можливостей

 

День українського добровольця

Місцевий бюджет

У межах фінансових можливостей

День Конституції України

Місцевий бюджет

У межах фінансових можливостей

День Незалежності України

Місцевий бюджет

У межах фінансових можливостей

День пам’яті Захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет i територіальну цілісність України

Місцевий бюджет

У межах фінансових можливостей

День Захисника України, День українського козацтва

Місцевий бюджет

У межах фінансових можливостей

 

 

Результативні показники

 

 

 

Показники ефективності

 

Назва показника

Одиниця виміру

Вихідні дані на початок дії Програми

Значення показника 2023 рік

 

 

1

 

Середня вартість стоматологічних послуг

тис. грн

 

2,4

 

 

4,4

 

2

Розмір одноразової грошової допомоги  у разі загибелі або смерті,  зникнення безвісти   учасника бойових дій (російсько-української війни) та родин загиблих, померлих, зниклих безвісті учасників бойових дій (російсько-української війни) на одну родину

 

тис. грн

 

10,0

10,0

 

 

VI.  Координація та  контроль за ходом виконання Програми

Координацію і контроль за виконанням Програми здійснює перший заступник сільського голови, відділ соціального захисту населення та постійна комісія з питань бюджету, комунальної власності та  соціально-економічного розвитку.

Контроль за дотриманням бюджетного законодавства здійснюється в установленому законодавством порядку.

 

 

 

 

 

Секретар ради                                                                    Світлана БАРАНОВСЬКА

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь