Райгородоцька громада
Житомирська область, Бердичівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про затвердження програми «Забезпечення тимчасовим житлом внутрішньо переміщених  осіб та членів  їх  сімей, які проживають на території Райгородоцької сільської ради, на 2021-2025рр.»

Дата: 07.07.2021 09:28
Кількість переглядів: 129

УКРАЇНА

РАЙГОРОДОЦЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

БЕРДИЧІВСЬКОГО РАЙОНУ

 ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

РІШЕННЯ

Одинадцята  сесія                                                                             VIII скликання

від 02.07.2021                                                                                                 №320

Про затвердження програми «Забезпечення тимчасовим житлом внутрішньо переміщених  осіб та членів  їх  сімей, які проживають на території Райгородоцької сільської ради,

на 2021-2025рр.»

         Розглянувши проєкт програми «Забезпечення тимчасовим житлом внутрішньо переміщених  осіб та членів  їх  сімей, які проживають на території Райгородоцької сільської ради, на 2021-2025р.р.», відповідно до статті 11 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», постанов Кабінету Міністрів України від 04.10.2017 № 769 «Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на сході України» та від 26.06.2019 № 582 «Про затвердження Порядку формування фондів житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб і Порядку надання в тимчасове користування житлових приміщень з фондів житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб», листа Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України №22/9.1-3121-21 від 10.06.2021, керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», сільська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

       1.        Затвердити програму «Забезпечення тимчасовим житлом внутрішньо переміщених  осіб та членів  їх  сімей, які проживають на території Райгородоцької сільської ради, на 2021-2025р.р.» та Перелік об’єктів і заходів, видатки на які здійснюватимуться за рахунок субвенції (додатки 1, 2).

       2.        Фінансовому відділу передбачити кошти на фінансування заходів Програми.

       3. Контроль за виконанням рішення доручити постійній комісії сільської ради з питань бюджету, комунальної власності, соціально-економічного розвитку.  

               Сільський голова                              Максим САМЧИК

 

 

                                                                                                                Додаток  1

                                                                                  до рішення  сільської ради

                                                                          від  02.07.2021р. № 320 

 

ПРОГРАМА

«Забезпечення тимчасовим житлом внутрішньо переміщених  осіб та членів  їх  сімей, які проживають

на території Райгородоцької сільської ради,

на 2021-2025рр.»

 

                                                      Паспорт Програми

1

Ініціатор розроблення Програми

Райгородоцька сільська рада, відділ соціального захисту населення Райгородоцької сільської ради

2

Розробник програми

Відділ соціального захисту населення Райгородоцької сільської ради

3

Відповідальний виконавець програми

Райгородоцька сільська рада, відділ соціального захисту населення Райгородоцької сільської ради, фінансовий відділ Райгородоцької сільської ради

4

Учасники програми

Райгородоцька сільська рада, відділ соціального захисту населення Райгородоцької сільської ради, фінансовий відділ Райгородоцької сільської ради

5

Термін реалізації програми

2021-2025 роки

6

Джерело фінансування

Державний бюджет, сільський  бюджет, інші джерела, не заборонені чинним законодавством

7

Обсяг фінансування

70% - державний бюджет, 30% - сільський бюджет

 

  1. Загальні положення

       Програму забезпечення тимчасовим житлом внутрішньо переміщених  осіб та членів  їх  сімей, які проживають на території Райгородоцької сільської ради (далі-Програма), розроблено на виконання ст.11 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», ст. 91 Бюджетного кодексу України, постанов Кабінету Міністрів України від 04.10.2017 №769 «Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу в наслідок збройного конфлікту на сході України», від 26.06.2019 №582, «Про затвердження Порядку формування фондів житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб і Порядку надання в тимчасове користування житлових приміщень з фондів житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб» з метою реалізації державної політики щодо забезпечення тимчасовим житлом внутрішньо переміщених осіб.

       Програма спрямована на забезпечення житловими приміщеннями для тимчасового проживання громадян вказаної категорії, які перебувають на обліку та потребують надання житлового приміщення з фонду житла для тимчасового проживання.

       Період реалізації Програми — 2021-2025 роки.

 

2. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована програма

    Внаслідок анексії Росією АР Крим  та тимчасової втрати Україною  контролю над частиною території Донецької  та Луганської областей  в Україні багато людей були змушені залишити місця свого постійного проживання  і переселитись до інших регіонів  України. З’явилась нова категорія громадян, які мають статус внутрішньо переміщених осіб (далі-ВПО) (визначено Законом України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб».

     Наразі важливим залишається планування довгострокової  перспективи  інтеграції внутрішньо переміщених осіб до приймаючої громади, в тому числі через  житлові програми, що реалізуються  на національному рівні за підтримки місцевої влади та міжнародних партнерів.

  Необхідність та порядок формування фондів житла для тимчасового проживання затверджено  Постановою Кабінету Міністрів України  № 769 від 4 жовтня 2017 р. «Про затвердження Порядку  та умов надання  субвенції  з державного бюджету місцевим бюджетам  на здійснення заходів щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу  внаслідок збройного конфлікту  на сході  України»  з можливістю співфінансування 70% за рахунок державної  субвенції  та 30%- безпосередньо з місцевих бюджетів.

     Перевагою програми є не тільки можливість забезпечення житловими приміщеннями найбільш уразливих категорій, таких як сім’ї з неповнолітніми дітьми, в тому числі з інвалідністю, особи, які втратили працездатність  та особи пенсійного  віку,  а й створення самого фонду для довгострокового користування членами громади. Придбане за цією програмою житло залишається у власності громади.

     Станом на 30.06.2021 на території Райгородоцької сільської ради зареєстровано 49 внутрішньо переміщених осіб, в тому числі 13 неповнолітніх.

     Внутрішньо переміщені особи проживають  в родичів, в орендованому житлі. Фінансовий стан внутрішньо переміщених осіб не дозволяє їм придбати житло за власний кошт, тому має бути допомога від держави і органів місцевого самоврядування.  

    Необхідність розробки Програми зумовлена соціальною проблемою сьогодення - розв’язанням  питання забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб та членів їхніх сімей, інтегруванням їх у Райгородоцьку сільську громаду. Реалізація Програми дозволить забезпечити житлом для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб та знизити соціальну напругу.

 

3. Мета Програми

   Метою програми є створення сприятливих умов для забезпечення житлом  внутрішньо переміщених осіб  та членів їх сімей, які зареєстровані  в єдиному  реєстрі  внутрішньо переміщених осіб на території Райгородоцької сільської ради.

   Житлові об’єкти Програми  можуть бути включені  до переліку об’єктів загальнодержавних  та регіональних програм  щодо забезпечення житлом  соціально незахищених  верств населення, будівництва доступного житла та ін.

У зазначеній Програмі беруть участь Райгородоцька сільська рада та Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Реалізація Програми здійснюється шляхом придбання житла внутрішньо переміщеним особам для надання в тимчасове користування за рахунок ресурсів державного бюджету та ресурсів місцевого бюджету виключно на умовах співфінансування  в розмірі 70% - державний бюджет та 30% - сільський бюджет.

План-графік реалізації Програми за етапами:

       1етап. Прийняття рішення виконавчим комітетом про взяття на облік громадян, які потребують надання житлового приміщення з фонду житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб.

       2 етап. Прийняття рішення Райгородоцькою сільською радою про виділення співфінансування з місцевого бюджету.

       3 етап. Придбання будинків у комунальну власність та їх оформлення відповідно до вимог чинного законодавства.

       4 етап. Розгляд питання щодо розподілу будинків, які включені до фонду житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщеним особам, які перебувають на обліку.

       5 етап. Надання в тимчасове користування внутрішньо переміщеним особам придбаних будинків.

В ході реалізації заходів Програми можливі коригування, пов’язані з фактичним надходженням коштів на придбання житла, уточненням кількості внутрішньо переміщених осіб, які потребують забезпечення житлом для тимчасового проживання, а також виходячи з реальних можливостей бюджету.

 

4. Основні завдання Програми:

  - будівництво або придбання житла для внутрішньо переміщених осіб  та членів їх сімей –мешканців Райгородоцької сільської ради за рахунок коштів державного бюджету, сільського бюджету, інвесторів та інших джерел, не заборонених чинним законодавством України;

 - формування та використання фонду житла, що належить до комунальної власності громади, для внутрішньо переміщених осіб;

 - формування організаційних засад для здешевлення вартості будівництва житлового будинку, визначення на конкурсних засадах будівельних організацій, або залучення забудовників-інвесторів.

 

5. Реалізація програми:

  - планування коштів  в сільському бюджеті відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 793 від 21.08.2019 р. в розмірі  не менше 30 відсотків  від планової  вартості житлових приміщень на придбання для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб;

  - відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 582 від 26.06.2019 р. утворення комісії з обліку внутрішньо переміщених осіб  та надання житлових приміщень для тимчасового проживання внутрішньо переміщеним особам (розпорядження сільського голови);

  - оприлюднення в засобах масової інформації оголошення щодо придбання житлових приміщень в сільську комунальну власність;

  -  розгляд виконкомом заяв внутрішньо переміщених осіб щодо надання житлових приміщень, що належать до комунальної власності громади, у тимчасове користування внутрішньо переміщеним особам  та прийняття відповідних рішень;

 - проведення фінансовим відділом Райгородоцької сільської ради фінансових розрахунків за придбане житлове приміщення.

 

6.  Координація та контроль за ходом виконання Програми

Координатором виконання заходів Програми є відділ соціального захисту населення Райгородоцької сільської ради.

Щороку координатор Програми виносить звіти про хід її виконання на розгляд постійної комісії  сільської ради з питань бюджету, комунальної власності, соціально-економічного розвитку.         

Контроль за виконанням Програми здійснюється постійною комісією сільської ради з  питань бюджету, комунальної власності, соціально-економічного розвитку. 

 

7. Очікувані результати:

- посилення соціального захисту внутрішньо переміщених осіб  та членів їх сімей, які зареєстровані  в єдиному реєстрі внутрішньо переміщених осіб на території Райгородоцької сільської ради шляхом поліпшення їх житлових умов;

 - ефективна співпраця органів місцевого самоврядування, інвесторів та громадських організацій щодо вирішення питання забезпечення внутрішньо переміщених осіб та членів їх сімей житлом.

 

 7. Припинення виконання Програми

       Виконання Програми припиняється після закінчення встановленого строку її реалізації та призупиняється у разі відсутності коштів в сільському та державному бюджетах.

 

 

 

         Cекретар  сільської ради                                   Світлана БАРАНОВСЬКА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                Додаток  2

                                                                                  до рішення  сільської ради

                                                                             від  02.07.2021р. № 320 

ПЕРЕЛІК об’єктів та заходів,

які будуть реалізовуватися за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на сході України

1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ЗАХОДУ

 

Заявник (найменування виконавчого органу місцевої ради, а в разі його відсутності відповідної військово-цивільної адміністрації згідно із законодавством)

 Райгородоцька сільська рада   Бердичівського району Житомирської області

Найменування місцевого бюджету адміністративно-територіальної одиниці та код бюджету отримувача бюджетних коштів (згідно з додатком № 5 до закону про Державний бюджет України на відповідний рік)

Райгородоцька сільська рада

06549000000

Напрям спрямування субвенції згідно з пунктом 3 Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на сході України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від  4 жовтня 2017 р. № 769

 п.3 пп1-3

Мета та завдання заходу

 Забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб

Розрахункова кількість внутрішньо переміщених осіб, на яких поширюватиметься реалізація заходу

 3

Кількість внутрішньо переміщених осіб, які потребують надання житлового приміщення з фондів тимчасового або соціального житла і перебувають у черзі на його отримання (за наявності)

3

Відсоток внутрішньо переміщених осіб в територіальній громаді щодо загальної кількості її жителів

x=кількість ВПО у громаді    загальна кількість осіб у громаді  х 100Фото без опису

0,09 %

Період реалізації заходу (з (місяць/рік) до (місяць/рік))

 05.2021- 12.2021

Очікуваний обсяг фінансування заходу за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на сході України, тис. грн.

 84 тис. грн

Обсяг співфінансування заходу з місцевого бюджету, тис. грн.

 36 тис.грн

Назва  населеного пункту, у якому  реалізується захід

 с.Андріяшівка

Бердичівського району Житомирської області

 

2. ДЕТАЛЬНИЙ ОПИС ЗАХОДУ

2.1. Опис проблеми, на вирішення якої спрямований захід.

1.Сім’я внутрішньо переміщених осіб, яка складає три особи; бабуся – Прокоф’єва Євгенія Григорівна – 1948 р.н., онука  -  Прокоф’єва Валерія Віталіївна -2002 р.н, онук – Заєць Олександр Сергійович – 2007 р.н. Батьки залишились на тимчасово окупованій території. Дана сім’я  тимчасово проживає на даний час  в селі Андріяшівка Бердичівського району Житомирської області, вул..Малянівського, 7.

 

2.2. План-графік реалізації заходу за етапами.

- подання інформації – 01.2021 р.

- отримання субвенції з державного бюджету – до 09.2021 р.

- співфінансування заходу з місцевого бюджету – до 09.2021 р.

- придбання житла – протягом 12.2021 р.

2.3. Очікувані кількісні та якісні результати від реалізації заходу.

- забезпечення житлом сімей внутрішньо переміщених осіб.

 

3. БЮДЖЕТ НА РЕАЛІЗАЦІЮ ЗАХОДУ

№ з/п

Назви етапів, що здійснюватимуться за заходом

Загальна вартість (тис. грн.)

Джерела фінансування, тис.грн.

субвенція

місцевий бюджет
(співфінансування)

інші учасники заходу (у разі співфінансування)

1

 Кошти на придбання житла

 120 тис.грн

 84 тис.грн

36 тис.грн 

______ 

 

РАЗОМ:

  120 тис.грн 

84 тис.грн 

 36 тис.грн

 ______

 

4. ІНФОРМАЦІЯ ПРО УЧАСНИКІВ РЕАЛІЗАЦІЇ ЗАХОДУ

Райгородоцька сільська рада Бердичівського району Житомирської області, вул. Соборна, 11, с. Райгородок, Бердичівський район, Житомирська область, 13362,  


E-mail: 04345569@mail.gov.ua  // http://raygorodocka.gromada.org.ua/ 

Відповідальна особа Райгородоцької сільської ради : Перший заступник сільського голови КОРІНЕНКО Олег Дмитрович, 067-9968897, pyatigirka@ukr.net

5. ДОДАТКИ

Додаток 1

інформація щодо визначених об’єктів нерухомості

 

№ з/п

Адреса

Кількість кімнат

Загальна площа будинку, м2

Вартість, грн.

1

вулиця Павла Ящука, 25

село Андріяшівка, Бердичівський район, Житомирська область

3

80,4

Орієнтовно станом на 01.01.2021

120 тис.грн

 

Разом

3

80,4

120 тис.грн

 

 

Cекретар  сільської ради                                   Світлана БАРАНОВСЬКА

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь