Пошук

Про затвердження  Програми розвитку туризму на території Райгородоцької територіальної громади на 2021-2023 роки

Дата: 07.12.2021 15:36
Кількість переглядів: 104

УКРАЇНА                                   

  РАЙГОРОДОЦЬКА СІЛЬСЬКА РАДА 

БЕРДИЧІВСЬКОГО РАЙОНУ

ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

   РІШЕННЯ

 Шістнадцята  сесія                           с.Райгородок                             VIII скликання

 

від 03.12.2021р.                                                                                               № 486

 

Про затвердження  Програми

розвитку туризму на території

Райгородоцької територіальної громади

на 2021-2023 роки

 

Керуючись ст. 26  Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Указу Президента України від 18.08.2020 №329 «Про заходи щодо підтримки сфери культури, охорони культурної спадщини, розвитку креативних індустрій та туризму», розпорядження  Кабінету Міністрів України від 03.02.2021року № 84-р «Про затвердження плану заходів підтримки сфери культури, охорони культурної спадщини, розвитку креативних індустрій та туризму», розпорядження голови Житомирської обласної державної адміністрації від 10.03.2021 № 151 «Про затвердження плану заходів підтримки сфери культури, охорони культурної спадщини, розвитку креативних індустрій та туризму Житомирській області на період до 2023 року», з метою всебічного розвитку туризму на території громади, сільська  рада

 

 

ВИРІШИЛА:

 

  1. Затвердити Програму Розвитку туризму на території Райгородоцької територіальної громади на 2021-2023 роки (додається).

 

  1. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну  комісію з питань регламенту, депутатської діяльності, законності, правопорядку, антикорупційної діяльності та гуманітарних питань.          

 

 

             Сільський голова                                                     Максим САМЧИК                                                           

 

 

 

 

 Додаток

                                                 до рішення сільської  ради

           від 03.12.2021р.  № 486

                                                                                 

                                                 ПРОГРАМА

розвитку туризму на території Райгородоцької територіальної громади  на 2021-2025 роки

 

  1. Загальні положення

 

Програма розвитку туризму на території Райгородоцької територіальної громади на 2021-2025 роки (далі - Програми) базується на Конституції України, законах України "Про туризм", "Про курорти", розпорядженні Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2008 року № 1088-р "Про схвалення Стратегії розвитку туризму і курортів" і передбачає вдосконалення реалізації державної політики у сфері туризму, збереження та подальший розвиток культурного потенціалу в громаді, збереження історичних цінностей, масового відпочинку, культурного обслуговування населення та розвитку велотуризму.

Туристична галузь набуває все більшого значення для розвитку економіки та соціальної сфери. Розвиток в’їзного та внутрішнього туризму, екскурсійної діяльності має тенденцію до перетворення у важливий чинник підвищення якості життя в громаді, створення додаткових робочих місць, наповнення місцевого бюджету та підвищення авторитету Райгородоцької громади як на внутрішньому, так і на міжнародному туристичних ринках.

Туризм істотно впливає на такі сектори економіки як транспорт, торгівля, зв’язок, будівництво, сільське господарство, виробництво товарів широкого вжитку і є одним з найбільш перспективних напрямів структурної перебудови економіки. У свою чергу, важливими факторами розвитку туристичної галузі є природно-рекреаційний та історико-культурний потенціал регіону. Райгородоцька громада має для цього певні умови, наявність культурних та природних об’єктів, пам’ятки історії, архітектури і культури місцевого значення, а саме:

 У селі  Бистрик, похований  Гаврило Григорович Богун (1901-1981) – учитель, археолог, краєзнавець.

Ним було виявлено і досліджено нові археологічні пам’ятки різних епох та культур як на території Бердичівщини.

 Єврейські поховання. Місця розстрілу знаходяться між селами: с. Любомирка (колиш. хутір Шльомарка), південно-східна околиця с. Мирного (колиш. хутір Сокуліно), південно-східна околиця с. Романівки (колиш. Жидівці, з 1934 по 2016 – Радянське) у полі поблизу дороги Бердичів-Райгородок.

У селі  Райгородок в центрі села знаходиться старий парк, в якому збереглась  вілла побудована Мечиславом Людвіком Мазаракі гербу Невлін.Вілла збудована в 1887 р. в тосканському стилі за проектом архітектора Станіслава Борецького.

Поряд із палацом власники облаштували парк та сад, а також млин. Парк та сад свого часу вважались одними з найкращих на території тогочасної України.

У селі  Озадівка знаходиться памятка архітектури  Храм Різдва Богородиці побудований у 1755 році і на сьогодні є найстарішою релігійною спорудою у громаді.

    Поблизу села Гардишівка виявлено поселення трипільської культури. Також  поблизу діє Авіа – Спортклуб тут можна помилуватися краєвидами нашого краю та зробити  гарні світлини.

    У селі Кустин знаходиться гостинна садиба зеленого туризму «Сила», розташована на березі річки Гнилоп'ять, впритул до живописного лісу.  На території функціонують інстальована будівля української хати та альтанки для відпочинку на свіжому повітрі.

 У селі Лісове, функціонує садиба зеленого туризму "Карпатське село". В автентичному будиночку 1914 року, який привезли сюди з Карпат, облаштовано чотири кімнати для проживання, а також кухня і два санвузли.  В колоритній  колибі "Вулик" приємно здивують шанувальників кулінарного мистецтва смачні страви з ягнятини.. 

 Село Велика П?ятигірка має  одне із найромантичніших місць  нашої громади - Острів кохання, що вабить до себе не тільки закоханих, але й самотніх, тих, хто вірить у справжні почуття і шукає свою половинку.Тут для відпочинку встановлено альтанки, дерев’яні лавочки, мангал, гойдалку, зроблено поручні на містку, що веде на острів кохання, а також невідємним символом цього острівця є сімя лебедів яка тут оселилась.                  

Проте, цей потенціал не використовується туристами, так як матеріально- технічна база туристично-рекреаційних об’єктів не відповідає сучасним вимогам і потребує значних капіталовкладень для їх переоснащення та модернізації. Перешкодами на шляху до перетворення туристичної сфери громадау у сучасну галузь економіки є недостатній розвиток туристичної інфраструктури, зокрема, нестача закладів розміщення туристів різних стандартів (готелів, мотелів, хостелів, кемпінгів), відсутність індустрії відпочинку та розваг, не облаштовані місця короткочасного відпочинку туристів, відсутність під’їздів до багатьох туристичних об’єктів, тощо.

На сьогодні, не достатньо використовується потенціал розвитку туризму в сільській місцевості. Усе це зумовлює необхідність прийняття Програми.

Ця Програма покликана стати концептуальною базою п’ятирічного  розвитку туризму у громаді як галузі економіки, важливого засобу культурного та духовного виховання жителів та гостей громади. Враховуючи масштабність поставлених завдань, Програма потребує фінансування як з державного, обласного, так і з місцевого бюджету  Райгородоцької сільської ради, а також  коштів з позабюджетних надходжень.

 

  1. Мета і основні завдання

 

Основною метою Програми є створення конкурентоспроможного туристичного продукту, здатного максимально задовольнити туристичні потреби населення громади, забезпечити на цій основі комплексний розвиток громади за умови збереження екологічної рівноваги та історико-культурної спадщини. Оптимізація використання туристичних ресурсів, подальше формування туристичного продукту, забезпечення зростання надходжень до бюджетів усіх рівнів сприятиме соціально-економічному розвитку громади.

Основними завданнями Програми є:

  • забезпечення сталого розвитку туристичної галузі в громаді;
  • підвищення рівня життя громадян і створення додаткових робочих місць;
  • популяризація історії та культури краю;
  • залучення інвестицій у туристичну галузь;
  • ефективне просування туристичного продукту;
  • впорядкування і модернізація туристичних об’єктів громади;
  • проведення паспортизації та інвентаризації туристичних об’єктів громади;
  • розробка та впровадження нових туристичних маршрутів з урахуванням історико-краєзнавчої, літературно-мистецтвознавчої, історико-етнічної та іншої тематики.

Програмою визначаються такі напрями розвитку туризму:

  • створення досконалої системи управління галуззю;
  • розвиток та зміцнення матеріальної бази туризму;
  • ефективне використання рекреаційних ресурсів, об’єктів історико- культурної спадщини та необхідність їх збереження;
  • організація рекламно-інформаційної підтримки розвитку галузі;
  • відтворення народних традицій та ремесел;
  • забезпечення здійснення організаційно-правових заходів контролю.

 

Шляхи і засоби розвязання проблеми

 

Програмою передбачається здійснення комплексу заходів щодо удосконалення системи управління туристичною галуззю, зміцнення її матеріальної бази, створення умов для реалізації інвестиційних проєктів, нарощування обсягів надання туристичних послуг за рахунок розширення в’їзного та внутрішнього туризму, розвитку сільського зеленого туризму, підвищення якості та розширення асортименту туристичних послуг, підвищення ефективності використання рекреаційних ресурсів та об’єктів історико-культурної спадщини, поліпшення транспортного обслуговування, випуск якісної рекламної продукції.

Передбачені Програмою завдання можуть бути вирішені шляхом:

  • впровадження сучасних методів рекламно-презентаційної діяльності;
  • підвищення   ефективності   використання   рекреаційних   ресурсів         та  об’єктів історико-культурної спадщини;
  • створення сучасної дорожньої інфраструктури на основних туристичних маршрутах;
  • реалізації інвестиційних проектів;
  • організації туристично-оздоровчої та екскурсійної роботи серед усіх вікових груп населення громади, насамперед дітей, підлітків і молоді;
  • визначення земельних ділянок для створення відповідної туристичної інфраструктури, в тому числі для будівництва готелів, мотелів, розважальних закладів;
  • підвищення якості та розширення асортименту туристичних послуг;
  • розвитку    сільського    туризму,    створення    сільських    садиб,  що прийматимуть туристів;
  • впровадження нових туристичних маршрутів і тематичних екскурсійних програм;
  • підготовки та випуску високоякісної рекламної продукції та сувенірів.

 

 

  1. Фінансування Програми

 

Фінансування заходів, визначених Програмою, здійснюватиметься з урахуванням реальних можливостей місцевого бюджету та з інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

 

 

  1. Очікуванні результати виконання Програми

 

Реалізація зазначених завдань та напрямів дозволить покращити у територіальній громаді роботу з туризму та структуру управління галуззю.

Завдяки туристичній галузі, як виду економічної діяльності, здійснюватиметься ефективне та раціональне використання природно- заповідних територій місцевого значення та об’єктів історико-культурної спадщини з одночасним їх збереженням і відновленням.

Реалізація Програми забезпечить:

  • перетворення та утвердження територіальної громади, як одного з провідних в історико-пізнавальному та відпочинковому туризмі, з добре

розвинутою туристичною інфраструктурою, привабливою для вітчизняного та зарубіжного туризму;

  • впорядкування використання туристичних ресурсів;
  • доступність туристичних послуг для всіх категорій населення;
  • формування позитивного туристичного іміджу громади;
  • збереження    та    раціонального   використання    цінних    туристичних ресурсів;
  • підвищення рівня привабливості та пристосованості до потреб туризму об’єктів історико-культурної спадщини;
  • підвищення якості обслуговування туристів;
  • підтримку народних промислів та ремесел;
  • упорядкування інформаційного простору;
  • збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів.

 

  1. Координація та контроль за ходом виконання Програми

 

  1. Координацію виконання Програми та      контроль    за      використанням коштів, виділених на її фінансування, покладається на постійну комісію з питань регламенту, депутатської діяльності, законності, правопорядку, антикорупційної діяльності та гуманітарних питань.          

 

 

 

  1. Основні заходи з реалізації Програми

 

№ з/п

Зміст заходу

Фінансування по роках, тис. грн.

Виконавці

2021

2022

2023

 

 

1.

Облаштування особистих селянських господарств під "Зелений туризм"

 

*

 

*

 

*

Підприємці, власники садиб

 

2.

Розроблення вкладки Туризм на офіційному сайті Райгородоцької сільської ради

 

1,0

 

1,0

 

1,0

Загальний відділ

Райгородоцької сільська рада

 

3.

Виготовлення інформаційних туристичних путівників «Шляхами Райгородоцької об’єднаної територіальної громади», туристичних вказівників.

 

0,5

 

1,0

 

1,0

 

КЗ «Центр культури і дозвілля    Райгородоцької сільської ради»

 

5.

 

Проведення щорічних фестивально- ярмаркових заходів

 

*

 

*

 

*

 

КЗ «Центр культури і дозвілля    Райгородоцької сільської ради»

 

6.

Залучення молоді до активних занять туризмом. Проведення змагань  юних туристів-краєзнавців та молоді

 

-

 

-

 

-

 

Віділ освіти, культури, молоді та спорту Райгородоцької сільської ради

7.

Паспортизація та інвентаризація туристичних об’єктів громади

 

-

 

5,0

 

5,0

КЗ «Центр культури і дозвілля    Райгородоцької сільської ради»

 

8.

Розробка та впровадження нових туристичних маршрутів

 

-

 

5,0

 

5,0

КЗ «Центр культури і дозвілля    Райгородоцької сільської ради»

9.

Вдосконалення туристичної

інфраструктури на базі об’єктів

 

-

 

-

 

-

КЗ «Центр культури і дозвілля    Райгородоцької сільської ради»

 

 

 

 

 

історичної спадщини

 

 

 

 

 

 

 

10.

Впорядкування прилеглих до туристичних об’єктів територій

 

3.0

 

3.0

 

3.0

Райгородоцька сільська рада

 

ВСЬОГО

4,5

15

15

Понадпланові, вільний залишок, спонсорські та благодійні внески, залучені інвестиції.

 

 

* за кошти спонсорів та меценатів

-  не потребує фінансування

 

 

             

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь