Райгородоцька громада
Житомирська область, Бердичівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про Комплексну  Програму Райгородоцької сільської ради по забезпеченню пожежної та техногенної безпеки, захисту населення  та територій сільської ради від надзвичайних  ситуацій на 2022-2025 роки

Дата: 08.02.2022 12:19
Кількість переглядів: 277

Україна

                                               РАЙГОРОДОЦЬКА СІЛЬСЬКА РАДА       

БЕРДИЧІВСЬКОГО РАЙОНУ

ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

  Р І Ш Е Н Н Я

 

Дев'ятнадцята  сесія                    с.Райгородок                          VIIІ скликання

 

від 03.02.2022 року                                                                                      № 539

 

Про Комплексну  Програму

Райгородоцької сільської ради

по забезпеченню пожежної та

техногенної безпеки, захисту населення

 та територій сільської ради від надзвичайних

 ситуацій на 2022-2025 роки

 

Відповідно до ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,  сільська рада

ВИРІШИЛА:

  1. Затвердити Комплексну  Програму Райгородоцької сільської ради по забезпеченню пожежної та техногенної безпеки, захисту населення та територій сільської ради від надзвичайних ситуацій на 2022-2025 роки  (додається).
  2. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію сільської ради з питань регламенту, депутатської діяльності, законності, правопорядку, антикорупційної діяльності та гуманітарних питань.

 

  1. Вважати таким, що втратило чинність рішення Райгородоцької сільської ради від 18.02.2021р. № 141 «Про Комплексну  Програму Райгородоцької сільської ради по забезпеченню пожежної та техногенної безпеки, захисту населення та територій сільської ради від надзвичайних ситуацій на 2021-2025 роки».

Сільський голова                                                    Максим САМЧИК  

                                                        

                                                                     ЗАТВЕРДЖЕНО

                                                                         рішенням                 

                                                                 Райгородоцької сільської ради

                                                                         від 03.02.2022 року № 539

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КОМПЛЕКСНА  ПРОГРАМА

Райгородоцької сільської ради

по забезпеченню пожежної та техногенної безпеки, захисту населення та територій сільської ради від надзвичайних ситуацій

 на 2022-2025 роки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

І. Загальна характеристика програми

 

1.

Ініціатор розроблення Програми

Бердичівський міськрайонний відділ Управління ДСНС України у Житомирській області.

2.

 

Дата, номер і назва розпорядчого документа органу виконавчої влади про розроблення програми

Розпорядження голови Житомирської обласної державної адміністрації  від 02.12.2020 р. №660  «Про комплексну Програму забезпечення пожежної та техногенної безпеки, захисту населення і територій Бердичівського району від надзвичайних ситуацій на  2022-2025 роки»

3.

Розробник Програми

Райгородоцька сільська рада, Бердичівський міськрайонний відділ Управління ДСНС України у Житомирській області.

4.

Відповідальний виконавець Програми

Райгородоцька сільська рада, Бердичівський міськрайонний відділ Управління ДСНС України у Житомирській області.

5.

Учасники Програми

Бердичівський міськрайонний відділ Управління ДСНС України у Житомирській області, Райгородоцька сільська рада, підприємства, організації, установи,  суб’єкти підприємницької діяльності

 

6.

 

Термін реалізації програми

 

2022-2025 роки

 

7.

Перелік бюджетів, які беруть участь у виконанні Програми (для комплексних програм)

Кошти місцевого бюджету, інші кошти, які не заборонені законодавством

8.

Загальний обсяг фінансових ресурсів необхідних для реалізації Програми, усього тис.грн.

В межах фінансових можливостей

 

 

 

ІІ. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована програма, аналіз причин виникнення проблеми та обґрунтування необхідності її розв’язання шляхом розроблення і виконання програми:

 

Значущість проблеми забезпечення протипожежного захисту об’єктів і  населених пунктів Райгородоцької сільської ради полягає у необхідності реалізації  державної політики у сфері  цивільного захисту,  яка відповідно до Кодексу цивільного захисту України є невід’ємною частиною державної діяльності щодо охорони життя та здоров’я людей, національного багатства і навколишнього природного середовища.

          На території Райгородоцької громади виникло 34 пожеж, які сталися на території сіл Райгородок – 5, Бистрик – 8, Озадівка – 5, Романівка – 4, Маркуші – 3, Гардишівка – 3, Мирне – 2, Андріяшівка, Буряки, В. П’ятигірка та Лемеші по 1 пожежі. 

За зазначений період від пожеж завдано збитків у сумі понад 311 тис. гривень.

Незадовільний стан справ з пожежами та їх наслідками свідчить про необхідність розв’язання проблеми охорони життя людей, національного багатства і навколишнього природного середовища, що потребує посилення протипожежного захисту об’єктів та населених пунктів.

Обмежене фінансування  підрозділів ДСНС призвело до того, що  підрозділи Бердичівського МРВ Управління ДСНС України у Житомирській області не в повній мірі укомплектовані спеціальними пожежними автомобілями. Недостатність коштів не дає можливості  позитивно вирішувати питання  щодо розроблення і придбання сучасних зразків пожежної техніки, обладнання, засобів зв’язку та індивідуального захисту особового складу.

 Надзвичайно серйозною проблемою продовжує залишатися питання забезпечення надійного протипожежного захисту сільської місцевості. 

 Проблемою також є забезпечення сільської ради системами протипожежного водопостачання.

Пожежні водойми не обладнані пірсами для під’їзду автомобілів, обмежувачами та водозабірними колодязями.  

Слід зазначити, що від наявності необхідної кількості та справності джерел протипожежного водопостачання залежить своєчасне оперативне реагування на пожежі та інші надзвичайні ситуації, що дає змогу уникнути людських жертв та значних матеріальних збитків.

Відсутність джерел протипожежного водопостачання у населених пунктах та на об’єктах  призводить до того, що значна кількість пожеж  (понад  25 відсотків) ліквідується із залученням додаткових сил та засобів. Це збільшує масштаби пожеж, час та фінансові витрати на їх ліквідацію.

З кожним роком проблемні питання, пов’язані із забезпеченням пожежної безпеки об’єктів господарювання, населених пунктів все більше загострюються.

Наявність комплексу зазначених проблем значною мірою зумовлена відсутністю належного нормативно-правового, фінансового, матеріально-технічного забезпечення, вирішення питань соціального, інформаційного та науково-технічного характеру. Гострота таких проблем вимагає вжиття організаційних та інженерно-технічних заходів з боку сільської ради. Особлива увага при цьому повинна приділятися питанням нормативного і правового характеру, удосконаленню системи профілактики, створенню та зміцненню матеріально-технічної бази пожежно-рятувальних підрозділів.

У зв’язку з тим, що проблема пожежної безпеки є складовою частиною національної безпеки, вона потребує здійснення першочергових заходів, для виконання яких розроблена ця Програма, з урахуванням пропозицій  сільської ради.

 

 

 

ІІІ. Мета та основні завдання Програми

          Метою є:

забезпечення державного нагляду за станом пожежної безпеки об’єктів  в населених пунктах сільської ради, для своєчасної протидії пожежам та зменшення негативних наслідків від них;

забезпечення захисту життя та здоров’я населення, навколишнього природного середовища і  об’єктів від впливу небезпечних факторів пожежі;

посилення пожежної безпеки в населених пунктах;

приведення систем  протипожежного водопостачання на об’єктах та в населених пунктах у відповідність з вимогами нормативно-правових актів, норм і правил.

 

          Основні завдання Програми:

забезпечення належного виконання рішень органів місцевого самоврядування щодо підвищення протипожежного захисту об’єктів усіх форм власності, забезпечення їх техногенної безпеки, запобігання загибелі людей на водних об’єктах;

підвищення рівня обізнаності населення шляхом вивчення правил пожежної та техногенної безпеки на виробництві та за місцем проживання, правил поведінки на воді, активного залучення до цієї роботи засобів масової інформації;

визначення потреб і пріоритетів в організації протипожежного захисту об’єктів всіх форм власності району, забезпечення їх техногенної безпеки;

приведення у готовність наявного фонду захисних споруд;

недопущення незаконного використання на інші цілі, виділених на забезпечення пожежної, техногенної безпеки та цивільного захисту бюджетних коштів і державних ресурсів.

   

ІV. Ефективність та результативність Програми

До участі у впровадженні Програми будуть залучені Райгородоцька сільська рада, зацікавлені підприємства, установи та організації що розташовані на території сільської ради. 

Результатами виконання комплексу завдань, передбачених Програмою, спрямованих на забезпечення пожежної та техногенної безпеки, захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій, мають бути:

забезпечення належного рівня безпеки населення, захищеності територій сільської ради, об’єктів виробництва і соціально-культурної сфери від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру;

удосконалення механізму проведення моніторингу і прогнозування виникнення надзвичайних ситуацій та подій;

своєчасне виявлення надзвичайних ситуацій, оповіщення персоналу об’єктів та населення у разі їх виникнення;

зниження ризиків виникнення надзвичайних ситуацій та загроз, пов’язаних з пожежами і аваріями, небезпечними для життя і здоров’я громадян, та створення сприятливих соціальних умов життєдіяльності населення, зменшення впливу негативних факторів пожеж та аварій на навколишнє природне середовище;

постійне підтримання у належному санітарному та робочому стані фонду захисних споруд громади;

забезпечення безпечного функціонування установ і організацій, а також суб’єктів господарювання, об’єктів життєдіяльності населення, об’єктів економіки тощо;

визначення та належне утримання місць масового відпочинку людей на водних об’єктах, забезпечення безпеки перебування людей на них;

зменшення кількості пожеж та аварій на об’єктах та в населених пунктах, запобігання загибелі та травмування людей, економічних втрат та матеріальних збитків;

своєчасне виявлення пожеж, оповіщення про них людей та пожежно – рятувальних підрозділів, видалення продуктів горіння за допомогою систем протипожежної автоматики;

зведення до мінімуму часу прибуття підрозділів державної служби  надзвичайних ситуацій України до місця імовірної пожежі за рахунок оптимальної  дислокації  пожежних підрозділів у сільській місцевості;

збільшення кількості підрозділів місцевої та добровільної пожежної охорони, що сприятиме у створенні умов для розширення зон обслуговування таких підрозділів;

забезпечення наявності необхідної кількості та справність джерел протипожежного водопостачання;

забезпечення своєчасного оперативного реагування на пожежі для їх успішної локалізації та ліквідації шляхом подачі води до осередків пожеж від пожежних водоймищ, внутрішніх протипожежних водогонів, природних і штучних водоймищ,  інших інженерних споруд водопостачання;

поліпшення стану матеріально-технічного забезпечення пожежно-рятувальних підрозділів  району (виділення коштів для закупівлі паливно – мастильних матеріалів);

підвищення ефективності використання коштів, що спрямовуються на здійснення заходів захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

V. Фінансове забезпечення програми.

Забезпечення реалізації заходів, передбачених Програмою, здійснюватиметься за рахунок коштів державного, місцевих бюджетів, громадських організацій, інших джерел, не заборонених законодавством.

Прогнозні обсяги фінансування для розв’язання проблем, передбачених Програмою, визначені виходячи із фінансових можливостей.

Обсяги фінансування Програми уточнюються під час складання проекту  сільського бюджету на відповідний рік у межах видатків, що передбачаються для головного розпорядника коштів, відповідального за виконання окремих заходів, та в цілому, передбачених Програмою.

 

VІ. Механізм управління та здійснення контролю за виконанням Програми.

 

Координація роботи, пов’язаної з проведенням заходів, передбачених цією Програмою, та здійснення контролю за її виконанням покладається на Бердичівський МРВ Управління ДСНС України у Житомирській області.

Контроль за реалізацією заходів, передбачених Програмою, здійснює виконком Райгородоцької сільської  ради.

 

  Додаток 1

                                      ЗАВДАННЯ І ЗАХОДИ

по виконанню комплексної   програми

на 2022 – 2025 роки

Найменування завдання

Найменування заходу

Головний розпорядник інансові коштів

Джерела фінансування (державний, місцевий бюджет, інші)

 

Прогнозний обсяг фінансових ресурсів для виконання завдань, тис. гривень

У тому числі за роками

2021

2022

2023

2024

2025

1. Організаційне забезпечення у сфері пожежної безпеки

проведення аналізу: стану забезпечення пожежної безпеки в населених пунктах сільської ради,  на підприємствах, в установах та організаціях і розроблення за результатами аналізу комплексного плану заходів із запобігання пожежам та загибелі на них людей

 

сільська рада, МРВ У ДСНС в області

за рахунок коштів, передбачених для утримання  органів місцевого самоврядування

В межах фінансування можливостей 

 

 

 

 

 

 

Підтримання  у робочому стані протипожежного водопостачання, сільських населених пунктів (пожежні гідранти, пожежні водойми, водонапірні вежі) та здійснення комплексу заходів щодо приведення їх у відповідність до вимог нормативно-правових актів

 інансов сільської ради, МРВ У ДСНС в області, підприємства, організації та установи усіх форм власності

за рахунок коштів, місцевого бюджету, підприємств та  організацій

В межах фінансових можливостей 

 

 

 

 

 

 

Підтримання в належному стані підвальних приміщень, горищ, сходових клітин житлових будинків, вжиття заходів щодо їх закритті для обмеження доступу сторонніх осіб.

Сільська рада, підприємства, організації та установи усіх форм власності

за рахунок коштів, місцевого бюджету та підприємств

В межах кошторисних призначень на утримання установ, закладів

 

 

 

 

 

2.Забезпечення у сфері цивільного захисту населення

Приведення в готовність фонду захисних споруд громади

Сільська рада, школи, на балансі яких знаходяться захисні споруди

Кошти   місцевого бюджету, матеріальна допомога підприємств

В межах кошторисних призначень на утримання установ, закладів

 

 

 

 

 

 

 

Проведення робіт по забезпеченню доступу до захисних споруд осіб з інвалідністю та інших мало мобільних груп населення

Сільська рада, школи, на балансі яких знаходяться захисні споруди

Кошти   місцевого бюджету, матеріальна допомога підприємств

В межах кошторисних призначень на утримання установ, закладів

 

 

 

 

 

3.Інформаційне забезпечення у сфері  пожежної безпеки

Здійснювати спільні заходи з відпрацювання населених пунктів, у яких виникає велика кількість пожеж та гинуть люди, проведення громадських оглядів протипожежного стану об’єктів та житлового сектору, навчання населення правилам пожежної безпеки, інформування населення через засоби масової інформації

МРВ УДСНС  у області,  сільська рада, засоби масової інформації

Не потребує фінансування

 

 

 

 

 

 

4.Забезпечення  матеріально-технічної бази пожежно – рятувальних підрозділів Бердичівського МРВ У ДСНС

України у Житомирській області

Матеріально-технічне забезпечення  матеріально-технічної бази пожежно – рятувальних підрозділів Бердичівського МРВ  У ДСНС (придбання пожежної, спеціальної, аварійно-рятувальної та оперативної техніки, пожежно-рятувального обладнання, паливно-мастильних матеріалів, засобів захисту органів дихання та запчастин до них, майна радіаційного, хімічного та бактеріологічного захисту, речового майна, засобів зв’язку, телекомунікаційне та цифрове обладнання зв’язку, комп’ютерної техніки , програмного забезпечення, запчастин, обладнання, придбання спортивно-тренажерного обладнання та інвентарю, виготовлення проектної документації, будівництво пожежних депо, придбання будівельних матеріалів та матеріалів для проведення ремонтних робіт, придбання опалювального обладнання та твердого палива, оплата за проведення капітальних та поточних ремонтних робіт будівель, обладнання та техніки, придбання предметів, матеріалів, обладнання та інвентарю, оплата послуг, придбання обладнання і предметів довгострокового користування)

 

 

 сільська рада,  МРВ У ДСНС    в області

 Кошти  бюджету  сільської ради

В межах фінансових можливостей 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сільський голова                                                       Максим САМЧИК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь