Райгородоцька громада
Житомирська область, Бердичівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про затвердження Програми компенсації пільгових перевезень окремих категорій громадян в автомобільному транспорті загального користування на 2023 рік

Дата: 14.12.2022 11:25
Кількість переглядів: 416

 

УКРАЇНА

      РАЙГОРОДОЦЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

                                           БЕРДИЧІВСЬКОГО РАЙОНУ

       ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

  Р І Ш Е Н Н Я

 

                       сесія                  с.Райгородок                         VIІI скликання

 

 від року                                                                                  №

Про затвердження Програми компенсації
пільгових перевезень окремих
категорій громадян в
автомобільному транспорті
загального користування на 20
23 рік

 

Керуючись пунктом 22 частини 1 статті 26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, з метою соціального захисту окремих категорій громадян в частині безоплатного проїзду в  автомобільному транспорті загального користування, сільська рада

 

ВИРІШИЛА:

  1. Затвердити Програму компенсації пільгових перевезень окремих категорій громадян в  автомобільному транспорті загального користування на 2023 рік, що додається.

 

  1. Фінансовому відділу сільської ради  передбачити фінансування видатків, виходячи з фінансових можливостей сільського бюджету на 2023 рік, для виконання заходів Програми.

 

  1. Контроль  за виконанням рішення покласти на постійну комісію з питань бюджету, комунальної власності та  соціально-економічного розвитку.

 

 

Сільський голова                                                                    Максим САМЧИК

 

ПРОГРАМА

компенсації пільгових перевезень окремих категорій громадян в  автомобільному транспорті загального користування на 2023 рік

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                     

2023 рік

 

ЗМІСТ

 

Паспорт Програми………………………………………………………………...3

Розділ 1. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма…4

Розділ 2. Мета Програми…………………………………………………………5

Розділ 3. Завдання Програми……………………………………………………  5

Розділ 4. Механізм реалізації Програми………………………………………5

Розділ 5. Джерела та обсяги фінансування заходів Програми…………………7

Розділ 6. Координація та контроль за виконанням Програми…………..……..7

Розділ 7. Очікувані результати від виконання Програми……………………....8

Додаток 1……………………………………………………………………….….9

 

 

 

 

Паспорт Програми

 

Ініціатор розроблення програми

Райгородоцька сільська рада  

Розробник програми

Виконавчий комітет Райгородоцької сільської ради 

Відповідальні виконавці програми

Виконавчий комітет Райгородоцької сільської ради, приватні перевізники

Термін реалізації програми

2023 рік

Перелік бюджетів, які беруть участь у виконанні Програми, орієнтовна сума коштів

500 тис. грн.

 

 

 

Розділ 1. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма

 

Згідно з Законом України “Про автомобільний транспорт”  пільгові перевезення пасажирів, які відповідно до законодавства користуються такими правами, забезпечують перевізники, які здійснюють перевезення пасажирів на маршрутах загального користування. Органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування  надають перевізникам, які здійснюють пільгові перевезення пасажирів та перевезення пасажирів за регульованими тарифами, компенсацію відповідно до Закону та можливостей бюджету.

Стаття 91 Бюджетного кодексу України передбачає видатки з місцевого бюджету на місцеві програми соціального захисту окремих категорій населення та компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян.

Дана Програма розроблена з метою забезпечення безоплатного проїзду окремих категорій соціально незахищених верств населення підвідомчої території сільської ради в разі відсутності відшкодування компенсаційних виплат за пасажирські перевезення з Державного бюджету України, в межах коштів сільського бюджету.

Перелік окремих категорій пасажирів, за проїзд яких в автобусах загального користування здійснюються компенсаційні відшкодування відповідно до цієї Програми представлений у Додатку 1.

Для забезпечення реалізації Програми передбачається виділення коштів, виходячи з фінансових можливостей сільського бюджету.

 

 

 

Розділ 2. Мета Програми

 

Програма направлена на розв’язання проблем соціального захисту окремих категорій громадян, які мають право пільгового проїзду згідно з діючим законодавством.

 

Розділ 3. Завдання Програми

 

Компенсація вартості перевезень окремих пільгових категорій громадян на міських, сільських маршрутах за рахунок сільського бюджету у випадку відсутності субвенції з Державного бюджету України місцевим бюджетам на відповідні видатки.

Зниження соціальної напруги серед населення.

 

Розділ 4. Механізм реалізації Програми

 

Порядок проведення розрахунку втрат доходів перевізникам за безоплатний проїзд на маршрутах загального користування окремих категорій громадян визначає процедуру прийняття від суб’єктів господарювання, які здійснюють перевезення громадян, щомісячних розрахунків сум компенсаційних виплат за безоплатний проїзд на маршрутах загального користування, створених на підставі даних звітів про перевезення пасажирів автомобільним транспортом  за формами № 51-авто (затверджена наказом Держстату № 326 від 07.11.2014 р.).

За рахунок коштів сільського бюджету здійснюється компенсація втрат доходу від безоплатних перевезень окремих категорій громадян на маршрутах загального користування згідно додатку1.

Перелік окремих категорій пасажирів, які враховуються при проведенні розрахунків компенсаційних виплат за рахунок коштів сільського бюджету, визначається у відповідності до замовлення на види та обсяги пільгових перевезень та порядку компенсації збитків перевізника від пільгових перевезень згідно з положеннями статті 37 Закону України “Про автомобільний транспорт”, а саме Додатком 1 «Перелік окремих категорій пасажирів, за проїзд яких в автобусах загального користування здійснюються компенсаційні відшкодування».

Пільги надаються на підставі посвідчення, що підтверджує правовий статус окремої категорії пасажира-пільговика.

 

Кількість перевезених платних пасажирів встановлюється на підставі даних звітів про перевезення пасажирів автомобільним транспортом у формі № 51-авто, затвердженої наказом Держстату № 326 від 07.11.2014 р.

Розрахунок коефіцієнту «безплатних та платних пасажирів»  на міських маршрутах загального користування для перевізників здійснюється на підставі даних про кількість перевезених платних пасажирів (згідно з даними звітів про перевезення пасажирів автомобільним транспортом у формі № 51-авто) та даних Акту обстеження комісією Райгородоцької ради кількості перевезених безплатних категорій пасажирів за формулою: 

К = А/Б, де:

А – загальна кількість громадян окремих категорій (згідно з Додатками 1 та 2 до цієї Програми), які здійснили проїзд в транспортному засобі міського маршруту згідно з актами обстеження пасажиропотоків

Б - кількість перевезених платних пасажирів;

К - коефіцієнт «безплатних та платних пасажирів» на міських маршрутах загального користування.

Компенсація втрат доходу за виконання безоплатних перевезень окремих категорій пасажирів на сільських маршрутах загального користування (за виключенням внутрішньосільського маршруту) здійснюється згідно відомостей Бердичівської автостанції та перевізників.

Компенсація втрат доходу за виконання безоплатних перевезень окремих категорій пасажирів здійснюється на підставі укладених перевізниками окремих договорів з управлінням праці та соціального захисту населення РДА.

Для отримання компенсації втрат доходу перевізників від безоплатного перевезення окремих категорій пасажирів необхідно щомісяця до 10 числа місяця наступного за звітним, надавати наступну звітність:

- звіт про перевезення пасажирів автомобільним транспортом у формі № 51-авто, затвердженої наказом Держстату № 326 від 07.11.2014 р. (автотранспорт).

- звіт про втрати доходу від безоплатних перевезень окремих категорій пасажирів.

Звіт про втрати доходу від безоплатних перевезень окремих категорій пасажирів включає в себе розрахунок втрат доходу від безоплатних перевезень окремих категорій пасажирів за формулою:

 

В=А*К*Т, де:

 

В - втрати доходу перевізника від виконання безоплатних перевезень окремих категорій пасажирів;

А - кількість перевезених платних пасажирів згідно зі звітами про перевезення пасажирів автомобільним транспортом у формі № 51-авто, затвердженої наказом Держстату № 326 від 07.11.2014 р

К - коефіцієнт “безплатних та платних пасажирів” на міських маршрутах загального користування, встановлений відповідно до розділу 4 цієї Програми.

Т - діючий тариф на перевезення.

Відшкодування компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян здійснюється головним розпорядником бюджетних коштів пропорційно до сум компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян згідно з розрахунками, поданими кожним перевізником у межах бюджетних призначень на відповідний рік.

Звіти про втрати доходу від безоплатних перевезень окремих категорій пасажирів підписуються та скріплюються печаткою (при наявності) суб’єктами господарювання.

Райгородоцька сільська рада має право перевіряти правильність та достовірність складання звітів про втрати доходу від безоплатних перевезень окремих категорій пасажирів, наданих для отримання компенсації втрат доходу.

 

Розділ 5. Джерела та обсяг фінансування заходів Програми

 

Фінансове забезпечення Програми здійснюється за рахунок коштів сільського бюджету  в межах видатків, затверджених сільським бюджетом на 2022 рік за відповідними напрямками. Орієнтовна сума коштів – 500 тис. грн.

 

Розділ 6. Координація та контроль за виконанням Програми

Координацію та контроль за виконанням Програми здійснює Виконавчий комітет Райгородоцької сільської ради.

Головним розпорядником коштів за Програмою виступає сільська рада.

Звіт про виконання Програми відповідальні виконавці надають сільській раді за підсумками бюджетного року.

 

Розділ 7. Очікувані результати від виконання Програми

Соціальний захист найбільш незахищених верств населення та покращення їх матеріального становища.

Забезпечення права пільгового проїзду окремих категорій громадян автомобільним транспортом загального користування. Cтворення умов для всебічного розвитку і підвищення якості соціально значущих послуг пасажирських перевезень.

Надання компенсаційних виплат перевізникам за пільговий проїзд окремих категорій громадян забезпечить можливість часткового розв’язання проблем з ремонтом та оновленням рухомого складу, а також створить умови для подальшого розвитку підприємств (ФОП ).

 

Додаток 1

до Програми компенсації пільгових перевезень окремих категорій громадян в автомобільному транспорті загального користування на 2023 рік

 

                              

Перелік окремих категорій пасажирів, за проїзд яких в автобусах загального користування здійснюються компенсаційні відшкодування

 

І. Ветерани війни:

1. Учасники бойових дій та особи, прирівняні до них (в т.ч. учасники АТО);

2. Інваліди війни;

3. Особа, яка супроводжує інваліда війни 1-ї групи;

4. Члени сімей загиблих (в т. ч., які пропали безвісти) військовослужбовців.

         ІІ. Громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи:

5. Громадяни, віднесені до категорії 1;

6. Громадяни, віднесені до категорії 2;

7. Діти, яким встановлено інвалідність, пов’язану з Чорнобильською катастрофою.

         ІІІ. Інваліди:

8.  Інваліди 1 групи;

9. Дитина-інвалід;

10. Особа, яка супроводжує інваліда І групи або дитину-інваліда.

ІV. Інші категорії громадян:

11. Діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, що виховуються     або навчаються у навчально-виховних та навчальних закладах;

12. Діти з багатодітних родин, в тому числі, які навчаються в позашкільних навчальних закладах та закладах професійно-технічної освіти міста Бердичева.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

м


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь