Пошук

Про затвердження   Програми «Компенсація фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі на 2023 рік»         

Дата: 21.12.2022 09:42
Кількість переглядів: 108

 УКРАЇНА

РАЙГОРОДОЦЬКА  СІЛЬСЬКА РАДА

БЕРДИЧІВСЬКОГО РАЙОНУ

ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

 

Двадцять восьма сесія                       с.Райгородок                             VІІІ скликання

 

від   16.12.2022 року                                                                                         № 699        

Про затвердження   Програми «Компенсація

фізичним особам, які надають соціальні послуги

з догляду на непрофесійній основі на 2023 рік»

        

Відповідно до ст. 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», постанови Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2020 року № 859 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі» (зі змінами), з метою забезпечення виконання завдань в частині соціального захисту населення, враховуючи рекомендації постійної комісії сільської ради з питань бюджету, комунальної власності, соціально-економічного розвитку, сільська  рада

 ВИРІШИЛА:

           1.Затвердити  Програму «Компенсація фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі на 2023 рік» (додається).

            2.  Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію з питань бюджету, комунальної власності та соціально-економічного розвитку.

 

 

 

       Сільський голова                                                                Максим САМЧИК

 

 

 

 

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням Райгородоцької

сільської ради від 16.12.2022 року № 699

                                                                        

 

Програма

«Компенсація фізичним особам, які надають соціальні послуги

з догляду на непрофесійній основі на 2023 рік» Райгородоцької сільської ради

 

ПАСПОРТ ПРОГРАМИ

Ініціатор розроблення  Програми

Відділ соціального захисту населення Райгородоцької сільської ради

Розробник  Програми

Відділ соціального захисту населення Райгородоцької сільської ради

Співрозробники  Програми

Структурні підрозділи Райгородоцької сільської ради

Відповідальний виконавець Програми

Відділ соціального захисту населення Райгородоцької сільської ради

Учасники Програми

Управління соціального захисту населення Бердичівської РДА, відділ соціального захисту населення, фінансовий відділ, виконавчий комітет Райгородоцької сільської ради Бердичівського району Житомирської області, КУ «Центр надання соціальних послуг», КНП «Центр ПМСД»

Термін реалізації положень Програми

2023 рік

Перелік  бюджетів, які беруть участь у виконанні Програми

Місцевий бюджет Райгородоцької сільської ради

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми

 200 тис.грн

Примітка: обсяги фінансових ресурсів можуть коригуватися залежно від підвищення прожиткового мінімуму в Україні та кількості отримувачів компенсації в територіальній громаді.

 

 

 

Загальна частина

Програму розроблено на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2020 року № 859 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі» (зі змінами).

 

 Підставою для розроблення Програми є існування на території Райгородоцької сільської ради  проблеми соціального захисту  таких категорій населення:

осіб з інвалідністю I групи;

дітей з інвалідністю;

громадян похилого віку з когнітивними порушеннями;

невиліковно хворих, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися;

дітей, яким не встановлено інвалідність, але які є хворими на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дітей, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органів, потребують паліативної допомоги відповідно до переліку тяжких захворювань, розладів, травм, станів, що дають право на одержання державної допомоги на дитину, якій не встановлено інвалідність, надання такій дитині соціальних послуг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2018 р. № 1161. 

Право на компенсацію мають фізичні особи, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі особам із числа членів своєї сім’ї, які спільно з ними проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки. До складу сім’ї фізичної особи, яка надає соціальні послуги, що звертається за призначенням компенсації, не включаються особи, які перебувають на повному державному забезпеченні, та непрацездатні особи. Вищезазначені особи мають бути зареєстрованими та постійно проживати за однією адресою на території Райгородоцької сільської ради не менше 1 року або мати статус внутрішньо переміщених осіб. Спільне проживання та потребу надання компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі особам із числа членів своєї сім’ї, фіксують посадові особи старостинських округів в актах визначеної форми, підписують їх та дають на підпис фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі.  Відділ соціального захисту населення після отримання заяв фізичними особами, які будуть надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі та фізичними особами, які погоджуються їх отримувати, ініціює проведення засідань спеціальної комісії Райгородоцької сільської ради для здійснення комплексного визначення ступеня індивідуальних потреб особи, яка потребує надання соціальних послуг, за показниками відповідно до законодавства.

За результатами комплексного визначення ступеня індивідуальних потреб особи, яка потребує надання соціальних послуг, комісією готується висновок за визначеною формою.

Особа потребує надання соціальних послуг, якщо за результатами комплексного визначення ступеня індивідуальних потреб особи, яка потребує надання соціальних послуг, їй установлено IV чи V групу рухової активності та сума балів становить менше 54 балів за визначеними законодавством показниками.

 

Мета Програми

Забезпечення виконання завдань в частині соціального захисту населення, підвищення рівня соціальної захищеності  осіб з інвалідністю I групи; дітей з інвалідністю; громадян похилого віку з когнітивними порушеннями; невиліковно хворих, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися; дітей, яким не встановлено інвалідність, але які є хворими на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дітей, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органів, потребують паліативної допомоги відповідно до переліку тяжких захворювань, розладів, травм, станів, що дають право на одержання державної допомоги на дитину, якій не встановлено інвалідність, надання такій дитині соціальних послуг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2018 р. № 1161.  

Програму розроблено у межах норм Конституції України, Законів України, Указів Президента України, постанов, розпоряджень Кабінету Міністрів України.

Фінансове забезпечення Програми

Розв'язання даної проблеми потребує залучення коштів місцевого бюджету, координації спільних дій управління соціального захисту населення Бердичівської РДА, відділу соціального захисту населення, фінансового відділу, виконавчого комітету Райгородоцької сільської ради, КУ «Центр надання соціальних послуг», КНП  «Центр ПМСД». 

Фінансове забезпечення Програми здійснюється в межах видатків, затверджених рішенням сесії Райгородоцької сільської ради при прийнятті бюджету  на 2023 рік.

Обсяги видатків на реалізацію Програми затверджуються на кожен рік окремо і можуть коригуватися протягом року залежно від підвищення прожиткового мінімуму в Україні та кількості отримувачів компенсації в територіальній громаді.

Заходи із виконання Програми

Відповідно до Закону України «Про соціальні послуги» та   до підпункту “а” пункту 4 частини першої статті 89 Бюджетного кодексу України, згідно з п.15 Порядку подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.09.2020 року № 859 (зі змінами), виплата компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги, і покриття витрат на її доставку проводяться за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Компенсація призначається і виплачується управлінням соціального захисту населення Бердичівської райдержадміністрації за місцем проживання особи, яка надає соціальні послуги.

Компенсація призначається особам, виходячи з прожиткового мінімуму для працездатних осіб у визначених законодавством розмірах.

 Компенсація не призначається:

1) фізичним особам, які надають соціальні послуги особам зі складу своєї сім’ї, якщо такі особи отримують:

соціальні послуги з догляду вдома, паліативного, стаціонарного догляду;

виплати на догляд відповідно до Законів України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”“Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”“Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”“Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю” (крім осіб з інвалідністю з дитинства I групи);

2) фізичним особам, які надають соціальні послуги та отримують допомогу на догляд відповідно до Закону України “Про психіатричну допомогу”;

3) фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без провадження підприємницької діяльності на професійній основі.

Виплата компенсації припиняється в разі:

1) зміни місця проживання/перебування особи, якій надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, чи фізичної особи, яка надає соціальні послуги;

2) смерті особи, якій надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі;

3) смерті фізичної особи, яка надавала соціальні послуги;

4) отримання особою, якій надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, соціальних послуг з догляду вдома, паліативного, стаціонарного догляду або перебування такої особи на повному державному утриманні;

5) перебування фізичної особи, яка надає соціальні послуги, за межами України понад 30 календарних днів.

До 30-денного періоду перебування за кордоном не включаються дні перебування фізичної особи, яка надає соціальні послуги, разом з особою, яка потребує надання соціальних послуг, на лікуванні за кордоном, що підтверджується відповідними документами.

Порядок надання відомостей стосовно фізичних осіб, які надають соціальні послуги, про перетин державного кордону або перебування за межами України в період отримання компенсації визначається законодавством;

6) перебування фізичної особи, яка надає соціальні послуги, на стаціонарному або санаторно-курортному лікуванні протягом 30 календарних днів.

У разі виникнення обставин, визначених у підпунктах 14-6 цього пункту, внаслідок яких припиняється надання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі, фізична особа, яка надає соціальні послуги, особа/законний представник особи, якій надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, зобов’язані в десятиденний строк письмово повідомити про припинення надання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі уповноваженому органу, що здійснює виплату компенсації. Її виплата припиняється з місяця, наступного за місяцем, у якому сталися зміни.

 

Відповідальні за виконання Програми

- відділ соціального захисту населення Райгородоцької сільської ради;

- фінансовий відділ Райгородоцької сільської ради;

-виконавчий комітет Райгородоцької сільської ради;

 -КУ «Центр надання соціальних послуг»;

 -КНП «Центр ПМСД»

 

Контроль за ходом виконання Програми

Контроль за виконанням положень зазначеної Програми здійснює заступник сільського голови згідно з розподілом обов'язків щодо відання питаннями соціального захисту. 

Відділ соціального захисту населення Райгородоцької сільської ради про хід виконання Програми інформує постійну комісію Райгородоцької сільської ради з питань бюджету до 1 грудня поточного року.

Загальна потреба в коштах:    200    тис. грн.

 

    Про затвердження   Програми «Компенсація фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі на 2023 рік»         


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь